Innovatieve duurzame fruitteeltsystemen

Doel van het project is verduurzaming van de Zeeuwse fruitteelt door de teelt van gezonde en robuuste gewassen met behoud van natuur en biodiversiteit in een economisch perspectief voor de sector.

Systeemaanpak

Het gehele systeem is belangrijk. Onze aanpak is systematisch en houdt rekening met toekomstige uitdagingen op het gebied van gewasbescherming. Binnen dit project behandelen we verschillende thema’s, waaronder perenschurft, appelbloesemkever en zaagwespen. Deze systeemaanpak past binnen de ambities van de sector en voldoet aan de eisen van de overheid (conform het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030) en de wensen van de consumenten en retailers.

Kennisimplementatie

De kennis die we hebben opgedaan, met name in het PPS-project “Systeemaanpak Duurzame Teelt voor de Fruitteelt van Morgen” (LWV20320) uitgevoerd door WUR, vertalen we naar praktische toepassingen. Deze implementeren we op praktijkbedrijven. We delen de resultaten met andere fruittelers, zowel biologisch als gangbaar (NFO, Prisma), en met adviseurs/intermediairs die een belangrijke rol spelen op fruitbedrijven.

Samen werken we aan een duurzame toekomst voor de Zeeuwse fruitteelt. Uw betrokkenheid is van onschatbare waarde. We Make Growers Better.

 

Dit onderzoek loopt van januari 2022 t/m december 2024

Aanvullende informatie

Gefinancierd door:

Beheersing van schurft door appelrassen te mengen

Schurftbeheersing is een steeds weerkerend thema in de appel- en perenteelt. Samen met de deelnemende fruittelers, WUR, Delphy en onderzoekers in heel Europa is een experimentele boomgaard aangeplant. De 5 rassen staan rij om rij, en boom om boom in vergelijking met een monoblok Elstar. Alle andere preventieve maatregelen worden ook toegepast. Bij de inrichting is rekening gehouden met insecten door het inzaaien van bloemstroken in de grasbaan, vangen van appelbloesemkever en appelzaagwesp, en het gebruik van suikerdispensers. Een compleet innovatieve en duurzame aanpak. Het perceel is voorjaar 2022 aangeplant. De resultaten in de komende jaren moeten uitwijzen of de aanpak succesvol is.

Appelbloesemkever vangen met bindbuis

Een innovatieve methode om appelbloesemkevers te beheersen is wegvangen van de kevers in de boomgaard. In het project werken Delphy, WUR en de deelnemende fruittelers aan deze techniek. In de video wordt getoond hoe deze techniek toe te passen en wat de resultaten zijn. De methode zal verder moeten worden uitgewerkt. Uit het project en het onderzoek van WUR blijkt dat wegvangen een goede bijdrage levert, maar nog onvoldoende is om appelbloesemkever volledig te beheersen.

Het gebruik van suikerdispensers om mieren te lokken bij roze appelluis

Een nieuwe aanpak voor roze appelluis is niet de luizen te bestrijden, maar de mieren weg te lokken uit de kolonies. Zo wordt de verspreiding van roze appelluis in de boom voorkomen. We lokken de mieren weg door het aanbieden van een alternatieve voedselbron. De methode werkt, maar is nog niet perfect. De video laat zien hoe de mieren worden verleid om niet naar de luizenkolonies te gaan, en wordt ingegaan op toekomstige ontwikkelingen die nodig zijn om de methode te perfectioneren.

Gerelateerde Sustainable Development Goals

SDG 12 | Vanuit een systeemaanpak werken aan een toekomstbestendige fruitteelt
SDG 17 | Samenwerking met telers

icon of UN Sustainable Development Goal 12: 12. Responsible Consumption and Production12. Responsible Consumption and Production
icon of UN Sustainable Development Goal 17: 17. Partnerships to achieve the Goal17. Partnerships to achieve the Goal

Financiering

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door:

Europese Unie logoProvincie Zeeland logo