Masterplan Verdamping

Het Masterplan Verdamping heeft als doel het verlagen van het energiegebruik in de glastuinbouw door kennisontwikkeling over de benodigde verdamping van een gewas en energiezuinige manieren om verdamping te controleren. Voor een fossielvrije glastuinbouw is het belangrijk om het energieverbruik van een kas zoveel mogelijk te minimaliseren. Het verdampen van water door planten kost veel energie en is een belangrijke factor in het energieverbruik van een kas. Maar bij een lage verdamping vindt mogelijk ook minder nutriëntentransport plaats, waardoor de groei en ontwikkeling van gewassen beïnvloed kan worden.
Energiezuinige teeltmethoden met LED-belichting, isolatie, beperking van warmte-input en ventilatie hebben over het algemeen een remmende werking op gewasverdamping. Dat dit tot problemen met kwaliteit en groei kan leiden bleek in de winter van 2022-2023, toen tuinders sterk bespaarden op energie vanwege de hoge energieprijzen. Door middel van onderzoek willen we in dit project meer inzicht krijgen in de gevolgen van telen bij lage verdamping, en ontdekken hoe we negatieve gevolgen voor de teelt kunnen minimaliseren. Bij het Delphy Improvement Centre richten we ons op tomaat.
Het project loopt van 2024 tot en met 2026. Bij Delphy Improvement Centre worden er in totaal 3 kasproeven uitgevoerd. In deze proeven wordt de gewasverdamping bepaald door middel van de waterbalans. In de eerste proef werd vergeleken hoeveel gewasverdamping optreedt wanneer er geteeld wordt bij een hoog vochtgehalte in de lucht en/of een hoge gift EC. In de tweede proef is het effect van de hoeveelheid luchtcirculatie op de gewasverdamping beproefd onder vochtige omstandigheden.
In het Masterplan Verdamping werken de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, Delphy Improvement Centre, Plant Lighting en Glastuinbouw Nederland samen, met financiering van de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en Stichting KIJK.
De looptijd van het project: 2024 tot en met 2026.
Dit project ontvangt financiële steun van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Stichting KIJK.
Binnen de Topsector werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen aan innovaties op het gebied van duurzame productie van gezond en veilig voedsel en de ontwikkeling van een gezonde, groene leefomgeving.