Masterplan Licht

Het Masterplan Licht heeft als doel het ontdekken wat het effect is van dynamische belichting met LED lampen op verschillende gewassen. Voor de energietransitie en voor de rentabiliteit van teelten is het belangrijk dat tuinders de mogelijkheid krijgen om hun energieverbruik af te stemmen op de beschikbaarheid van duurzaam geproduceerde elektriciteit. Dynamische belichting, waarbij de lampen terug gedimd worden ten tijde van hoge elektriciteitsprijzen, kan hieraan bijdragen. Er zijn echter nog veel onduidelijkheden over de effecten hiervan op de teelt.
Het project loopt van 2024 tot en met 2027. Bij Delphy Improvement Centre worden in totaal 2 kasproeven uitgevoerd met tomaat. In de eerste proef wordt een dynamische belichtingsstrategie vergeleken met een strategie waarbij altijd op dezelfde intensiteit belicht wordt. Hierbij wordt in beide behandelingen dezelfde etmaallichtsom en etmaaltemperatuur gerealiseerd, alleen de verdeling over de dag varieert. Ook wordt in de dynamische strategie op basis van de hoeveelheid zonlicht het LED-spectrum aangepast. Rood LED licht is energetisch het meest efficiënt voor de fotosynthese, maar voor een goede ontwikkeling heeft een plant ook blauw en groen licht nodig. Zonlicht bevat relatief veel blauw en groen licht, dus bij voldoende zonlicht worden groene en blauwe LEDs gedimd om zo een hogere energie-efficiëntie te realiseren. We onderzoeken hierbij het effect van de dynamische strategie op de teelt en de totale productie.
In het Masterplan Licht werken de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, Delphy Improvement Centre, Plant Lighting en Glastuinbouw Nederland samen, met financiering door de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en Stichting KIJK.
De looptijd van het project: 2024 tot en met 2027.
Dit project ontvangt financiële steun van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Stichting KIJK.
Binnen de Topsector werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen aan innovaties op het gebied van duurzame productie van gezond en veilig voedsel en de ontwikkeling van een gezonde, groene leefomgeving.