Blog

blogs here:

Bloesembeelden in oktober. Blog Christian van Os

Bloesemwaarde en bloesemkaarten bepalen de strategie voor vruchtdunning De bloesembeelden die in oktober zijn gemaakt, bespreek ik met de teler en teeltadviseur ter plaatse. Ja bloesem in oktober klinkt misschien vreemd maar in Zuid-Afrika is dat de gewone gang van zaken. Daar ben ik heen geweest om te adviseren over genomen bloesemkaarten en wat we […] Lees meer…

“Alle wegen leiden naar Groene Digitalisering” Blog Max van den Hemel

Online sessies:  In de maand juni staan drie online sessies gepland over Groene Digitalisering in de glasgroenteteelt. Meer informatie en aanmelden kan via de website. “Blog Data Gedreven Advies in de tomaten- en komkommerproductie” Ik ben Max van den Hemel en werkzaam bij team Delphy Digital als Teelt Engineer Glasgroenten. Mijn dagelijkse werkzaamheden hebben te […] Lees meer…

“Het juist toepassen van data in fruitteelt valt of staat met een goede waarneming” Blog Christian van Os

De dronebeelden, die telers in de zomer van 2020 hebben laten maken van een perceel, bespreek ik als ik ze dit voorjaar bezoek. Deze beelden hebben de groeikracht van het perceel vastgelegd. Dit is gedaan om de verschillen binnen het perceel beter inzichtelijk te maken. De bomen op het perceel zijn we fysiek gaan bekijken […] Lees meer…

“Digitale kwaliteit van de aardbei bepaalt afzetkanaal” Blog Marc van Tilburg

“Over de kwaliteit en houdbaarheid en het juiste afzetkanaal voor aardbeien” “An optimal soft-fruit chain starts with the harvest” is gestart in 2021. In dit project werken verschillende partijen binnen de aardbeiensector samen om de afzet van aardbeien te optimaliseren. Wij als Delphy spelen hier een actieve rol in door onze specifieke teeltkennis over aardbeien […] Lees meer…

“Meten en kijken is Weten” Blog Arie Schipper

Vochtsensoren zijn prima hulpmiddelen voor zowel in potgrond als in de vollegrond. Gecombineerd met waarnemen en voelen op het veld kan je komen tot een optimale vochtvoorziening én efficiënt watergebruik. Belangrijk daarbij is dat je ook voldoende inzicht hebt in de totale vochtvoorraad van de bouwvoor, potgrond of substraat en de hoeveelheid lucht. Bij de […] Lees meer…

“Doorontwikkelen in Midden-Oosten blijkt ondanks reisbeperkingen mogelijk” Blog Akshay van Klaveren

Een bedrijf in ontwikkeling Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een crisis heeft ook positieve uitkomsten. Ik begeleid een hightech glasgroentebedrijf in het Midden-Oosten. Dit bedrijf is vier jaar geleden gestart met de teelt van trostomaten op 5 ha en inmiddels uitgegroeid tot 20 ha. Door de reisbeperkingen waren wij al vroeg genoodzaakt om klanten in […] Lees meer…

“Groene digitalisering in aardbei-rood.” Blog Marc van Tilburg

Dit blog van Marc van Tilburg, Delphy adviseur aardbeien is eerder gepubliceerd in het digitale magazine Delphy ISFC, een uitgave van team zachtfruit. Marc is pas sinds kort in dienst bij Delphy. Hij studeerde in Wageningen en focuste zich tijdens zijn studie Biosystems Engineering voornamelijk op klimaattechnieken, digitalisering en plantenfysiologie. Marc: ‘Ik wil de kansen […] Lees meer…

Data-gedreven telen: in iedere teelt anders, maar mogelijkheden ongekend. Blog Theo Roelofs

‘Data-gedreven telen’ en zeker ‘autonoom telen’ wordt meestal uitgeprobeerd bij een van de grote groentegewassen, zoals tomaat en komkommer. Dat zijn teelten waarbij op 10 of 20 ha kas één teelt, van één ras met één plantdatum kan staan. Maar bij veel teelten is de situatie heel anders. Bij chrysant heeft een bedrijf van 5 […] Lees meer…

‘Kennisuitwisseling over precisiefruitteelt: win-winsituatie voor teler en adviseur’ Blog Gerhard Riphagen

Kennisuitwisseling over optimale toepassing precisiefruitteelt is de moeite waard voor zowel telers als adviseur Eind juni was ik bij de startbijeenkomst van een nieuw opgezette studiegroep van 5 fruitteeltbedrijven. Met de studiegroep gaan we kritisch kijken welke toepassingen binnen precisielandbouw welk rendement opleveren. Binnen Delphy team fruitteelt houden we regelmatig bijeenkomsten om de kennis van […] Lees meer…

“Problemen in de praktijk van precisielandbouw.” Blog Jaap Grezel

De laatste jaren heeft de ontwikkeling van de techniek niet stil gestaan. Waaronder ook de precisielandbouw, waarin al flinke stappen worden gemaakt. Na het begin met het rechtrijden (RTK-GPS), houden veel bedrijven zich momenteel bezig met andere data. Het gaat hierbij om satelliet-, drone- en vliegtuigbeelden, bodemscans, hoogtekaarten etc. Wat me vooral opvalt is dat […] Lees meer…

“Een kijkje achter de schermen bij data-gedreven advies in akkerbouw” Blog Elianne van Esbroeck

De werkweek van een teeltengineer open teelten De week begint met een meeting over de autonomous greenhouse challenge, een evaluatie over hoe ons team het dit jaar heeft gedaan in de tomatenteelt. Data-gedreven advies geven en –telen is de toekomst, er is steeds minder groene kennis beschikbaar en bedrijven worden groter. Oftewel: precisieteelt op grotere […] Lees meer…

“Data gestuurd telen is dichterbij dan u denkt” Blog Ewoud van der Ven

Data gestuurd telen, big data, autonome teeltsturing zijn woorden, die bijna dagelijks langskomen. Data worden steeds belangrijker in de huidige teeltpraktijk. Het lijkt soms wel of zonder zeer geavanceerde systemen het niet mogelijk is om een goede teelt te realiseren. Voor een groot deel sturen we echter al op data: welke etmaaltemperatuur realiseren we, wat […] Lees meer…

,,Mijn antwoord hierop is ja!” Blog Mathijs van den Top

,,De potplantenteelt krijgt te maken met een vooruitzicht waarin arbeid en groene vingers schaarser worden. Hierin kan data gedreven telen helpen. Door teeltprocessen data gedreven te sturen kunnen er eerder beslissingen worden genomen en meer gefundeerd. Ook kunnen er makkelijker werkzaamheden worden overgedragen zoals bijv. het geven van water. Uiteraard houden wij ons als Delphy […] Lees meer…