Hort2thefuture

Hort2thefuture is een project dat loopt van 2024-2028. Het omvat 28 partners uit 12 Europese landen op het gebied van onderzoek, leveranciers, retail, telers, communicatie, training en belanghebbenden. Het project zal bijdragen aan het realiseren van: Bodemgezondheidsdoelstellingen, door belanghebbenden uit de hele agrovoedingsketen erbij te betrekken en samen te werken met de de Voedsel- en Landbouworganisatie (Food and Agriculture Organization, FAO).
Delphy is één van de 28 partners in het Horizon Europe-project Hort2thefuture. Het project zal innovatieve, duurzame oplossingen voor de tuinbouw opschalen. Zowel duurzame (veenvrije) substraten en efficiëntere technieken (bemesting, fertigatie, irrigatie) als aangepaste bodembewerking, maar ook hoe landbouwers hun gedrag aanpassen, zijn onderwerpen die de komende vier jaar (2024-2028) bekeken zullen worden
Om dit ambitieuze doel te bereiken, is Hort2thefuture georganiseerd rond vijf thema’s:
- Systemen in kaart brengen, duurzaamheidsbeoordeling en besluitvormingsondersteunende instrumenten.
- Innovatieversneller voor duurzame alternatieven voor turf.
- Innovatieversneller voor het verminderen van inputgebruik in tuinbouwproductiesystemen.
- Innovatieversneller voor het verbeteren van de bodemstructuur en het verminderen van bodemverdichting.
- Proeflocaties en acties voor gedragsverandering om een duurzamere en bodemvriendelijkere tuinbouw in te voeren.
De multidisciplinaire aanpak zal de huidige hiaten in de kennis en belemmeringen voor de invoering van duurzamere tuinbouwpraktijken aanpakken. Hort2thefuture identificeerde 6 doelstellingen om het doel en de verwachtingen te bereiken.
Doelstellingen van Hort2thefuture
- Een methodologisch kader en instrumenten ontwikkelen voor effectieve duurzaamheids- / LCA-analyses.
- Het creëren en bevorderen van de commerciële toepassing van relatief goedkope, betrouwbare, veenvrije groeimedia in de tuinbouw, gebruikmakend van grondstoffen uit de EU, met een aanzienlijk lagere koolstof- en milieuvoetafdruk dan turf.
- Het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe producten en productiesystemen die het gebruik van inputs (meststoffen, water, …) in de tuinbouw verminderen.
- Ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe producten die de bodemstructuur verbeteren en bodemverdichting in de tuinbouw verminderen.
- Het stimuleren van gedragsverandering, waarbij eindgebruikers overgaan op duurzamere productiesystemen in de tuinbouw, met inbegrip van alternatieven voor turf.
- Het communiceren, verspreiden van projectresultaten.