De vruchten plukken van autonoom Telen
Het telen van zacht fruit wordt steeds meer data gedreven. Waar vroeger de klimaatcomputer de primaire bron van informatie was, zien we vandaag de dag een veelvoud aan sensoren en toepassingen die de teler diepgaandere inzichten biedt voor verdere optimalisatie van de productie.
Samenwerking
Om deze ontwikkeling naar een hoger plan te tillen, hebben Growficient, Delphy, VDL en YieldComputer vorig jaar de handen ineengeslagen. Samen willen wij een wezenlijke bijdrage leveren aan het concept van autonoom telen. Alle 4 partijen brengen een bewezen expertise in de agri-sector mee: Delphy met specialistische teeltplanning en – management software en als ervaren onderzoeksinstelling, Growficient als irrigatie monitoring specialist, VDL met robotica, mechatronica en maak expertise, en YieldComputer als bouwer van oplossingen voor optimale voorspelling processen bij zowel telers als coöperaties.
Autonoom telen
Binnen het project “De vruchten plukken van autonoom telen” ontwikkelen we een oplossing die telers ondersteunt bij hun irrigatiestrategie. Met als doel een autonome aansturing van de irrigatie. Dit wordt ondersteunt door substraatsensoren, statische cameras, metingen in het veld en een robot (uitgerust met diverse sensoren en een camera). Zo worden er op verschillende plekken in de kas data verzameld. Uit deze data wordt nieuwe informatie gehaald door middel van slimme computer algoritmes en rekenmodellen. Denk hierbij aan automatische vruchttellingen, oogstprognoses, plantbalans, wateropname en waterbehoefte. Om zo tot een aangepaste irrigatiestrategie te komen en een accuratere oogstvoorspelling.
De rol van Delphy
Binnen dit project levert het team van Delphy Digital een geavanceerd softwaresysteem en meetmethode waarmee alle relevante informatie van de aardbeienteelt kan worden bijgehouden. Deze informatie omvat onder andere gegevens over de plant, zoals plantbelasting, uitgroeiduur, LAI en vruchtgewicht. Daarnaast worden ook klimaatdata, teeltopzet en gegevens over de kas zelf verzameld en gepresenteerd in een interactieve applicatie. Doormiddel van het achterliggende groeimodel wordt de behoefte van de plant gedurende de teelt continu in beeld gebracht en richting de toekomst voorspeld. Deze uitgebreide dataset en bijbehorende inzichten vormen een basis voor de ontwikkeling van technische oplossingen die de stap naar autonoom telen dichterbij brengen.
Wilt u meer informatie over dit project? Neem contact op met Joost Scholten of Vera Theelen.
Ondersteuning OpZuid EFRO
Vanwege het hoog innovatieve karakter van deze oplossing heeft de EU besloten het project te ondersteunen vanuit het Programma OPZuid EFRO. Als consortium zijn we trots op deze erkenning en zetten we ons volledig in om dit project tot een succes te maken voor de Europese agrarische sector.