Verrood toepassingen in hightech slateelt

Als het gaat om verrood toepassingen in de slateelt, is er beperkte kennis beschikbaar zowel op internet, in de literatuur als bij telers. Dit kan worden verklaard door het feit dat hightech slateelt nog een onvolwassen markt is, die uitgebreid onderzoek vereist, vooral op het gebied van verlichting. Vragen met betrekking tot verrood intensiteiten, belichtingsperiode en toepassingen (zoals het begin of einde van de dag, begin of einde van de teeltfase) zijn nog grotendeels onbekend. Daarom hebben we deze onderwerpen het afgelopen jaar actief onderzocht in onze faciliteiten op het Delphy Improvement Centre.

Positieve beïnvloeding in winter

Uit onze proeven hebben we geconcludeerd dat de juiste toepassing en intensiteit van verrood de kwaliteit, houdbaarheid, morfologie en opbrengst van het eindproduct aanzienlijk kan beïnvloeden. Bovendien dient verrood als waardevolle extra verlichting tijdens de donkere wintermaanden, vooral in Noord-Europa waar verrood door de zon beperkt is. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden voor de zomerteelt, aangezien het zonlicht dat verrood produceert al meer dan voldoende is en, in combinatie met hoge temperaturen, kan leiden tot negatieve resultaten voor onze kropsla.

Dynamische armaturen

Wat betreft verrood toepassingen in de winterperiode kunnen we zeggen dat zelfs een kleine hoeveelheid verrood, ongeveer 5-10% van het totale spectrum, de uiteindelijke oogst aanzienlijk kan beïnvloeden in termen van gewicht. Morfologie is een ander cruciaal aspect dat kan worden geoptimaliseerd met het gebruik van verrood, met als doel een aantrekkelijker product voor de markt te creëren. Volle LED slakroppen hebben de neiging om compact te blijven tijdens de winterteelt, maar door het toepassen van verrood hebben telers de mogelijkheid om plantencellen uit te rekken, wat resulteert in grotere bladeren en langere stelen. Dit draagt bij aan een aantrekkelijker product voor de klant. Het is belangrijk om op te merken dat het installeren van verrood armaturen een relatief dure investering kan zijn voor een teler, maar gezien de dynamische armaturen die tegenwoordig beschikbaar zijn, is het voor een teler mogelijk om slechts een paar uur per dag verrood toe te passen. Deze aanpak stelt telers in staat om de juiste afstemming te vinden tussen energieverbruik en productiestijging.

Als je meer wilt weten over de mogelijke toepassingen, intensiteiten en belichtingsperiode van verrood voor hightech slateelt, neem dan contact op met onze onderzoeker en consultant voor bladgewassen, Denis Laci, D.laci@delphy.nl, +31 06 23 88 58 82

Verrood toepassingen in hightech slateelt