Waarnemingsmethoden Echinothrips in de teelt van potplanten

Delphy heeft, i.s.m. de landelijke commissie Potplanten van LTO Groeiservice en gefinancieerd door Productschap Tuinbouw, onderzoek uitgevoerd naar het vroegtijdig signaleren van Echinothripsen.
Het (te) laat signaleren van Echinothripsen is een knelpunt in de aanpak van deze trips. Blauwe vangplaten met en zonder de lokstof Lurem-TR zijn getoetst, evenals diverse vangplaten.

De volwassen Echinothrips americanus is donkerbruin tot zwart gekleurd, de vleugels hebben een opvallende witte basis. Uit de proeven blijkt dat op Dieffenbachia en Paprika / Rode Peper snel meer Echinothripsen zijn waar te nemen dan in het gewas Spathiphyllum. Beide planten hebben groot blad en een overzichtelijke plantopbouw. Het voordeel van Dieffenbachia is de lichte kleur van het blad waarop de zwarte tripsen goed afsteken.

Het onderscheiden van de Echinothripsen van andere tripssoorten op vangplaten is zelfs met een binoculair lastig. Dit maakt het voor een tuinder niet praktisch toepasbaar. Ook het toevoegen van Lurem-TR aan de vangplaat levert geen betere signalering op.

Informatie

Jeroen van der Meij
M 06 – 5133 5380
E j.vandermeij@delphy.nl

Share: