Smart Protein

Financiering

In SMART PROTEIN werken 33 partners samen aan de twee hoofddoelen:

  • het ontwikkelen van  nieuwe voedingsproducten op basis van eiwitgewassen
  • het verwaarden van reststromen uit de voedingsindustrie

Eiwitgewassen waaraan in Nederland en Polen onderzoek wordt gedaan door Delphy zijn bonen, linzen en quinoa. Kikkererwten zijn ook interessant voor de industrie maar daarvoor is het klimaat in Nederland te koud. Daarom vindt onderzoek aan dit gewas plaats in Zuid-Europa.

Het project is onderdeel van het Europese onderzoeksprogramma naar alternatieve eiwitten voor ‘food and feed’. Centraal staat de  productie van eiwitgewassen voor het ontwikkelen van alternatieven voor dierlijke producten als vlees en zuivel en het vervangen van dierlijk eiwit door plantaardig eiwit  in bestaande producten zoals sauzen en bakkerijproducten.

Verwachte uitkomst na 4 jaar

Prototypes voor melkvervangers, sportdrank, babyvoeding, kaas, yoghurt, vleesvervangers, pasta en bakkerijproducten.  Uit de samenstelling van het consortium blijkt dat veel bedrijven hier op anticiperen. Naast diverse onderzoeksinstituten kent het consortium ook bedrijven als Nutricia-Danone, Barilla (de Italiaanse marktleider voor pasta’s) en een Oostenrijkse kaasproducent. Allemaal omdat ze verwachten dat de markt voor dergelijke producten zich de komende jaren sterk zal ontwikkelen.

De rol van Delphy

De rol van Delphy in het project is het uitvoeren van rassenonderzoek en het bepalen van optimale teelstrategieën onder Nederlandse en Poolse omstandigheden.

Meer informatie

Zie hieronder de link naar de projectpagina van Horizon 2020. Lees hier de Smart Protein Official Release bij de start van het project

Afbeeldingen

De gewassen linzen, quinoa en tuinbonen worden op de afbeeldingen getoond in hiervoor genoemde volgorde en vlnr jonge aanplant tot gewas. Foto’s zijn genomen op 28 mei, 12 juni, 3 juli, 10 augustus en 1 september 2020.

update 2021: De resultaten van de rassenproeven eiwitgewassen 2020 bekend. Hebben linzen, tuinbonen en quinoa voor toepassing in humane consumptie perspectief in NL? Opbrengst x prijs bepaalt. De proef wordt dit jaar herhaald, een aantal rassen vallen af, een aantal nieuwe rassen komen er bij.

update juni 2021 Eind april zijn de nieuwe teelten van eiwitrijke gewassen als tuinbonen, kikkererwten, linzen en quinoa gezaaid op Lelystad. Na een bezoek aan het proefveld begin juni weten we dat de tuinbonen een goede opkomst hebben. De quinoa heeft (nog) een onregelmatige opkomst.
Een nieuwe teelt  zijn de kikkererwten, die we behandeld hebben met rhizobia-bacteriën om de stikstofbinding (en opname) te bevorderen. Het zwarte poeder is het Rhizobia-inoculum.

update november 2020: van alle gewassen wordt binnenkort het eiwitgehalte en de eiwitkwaliteit bepaald.
Quinoa: De late en onregelmatig afrijpende kweeklijnen gaven een duidelijk hogere opbrengst (2100 kg/ha) dan de bestaande vroegrijpende rassen (1500 kg/ha). Dit kan een gevolg zijn van meer zaaduitval bij de vroegrijpende rassen omdat vanwege de weersomstandigheden niet tijdig geoogst kon worden. 2100 kg/ha is op zich een vrij goed opbrengstniveau.

Linzen: de planten rijpten niet af terwijl de kleine peultjes wel rijpten. In combinatie met de vele regen leidde dit bij 2 van de 3 rassen tot een zeer slechte opbrengst. Bovendien was het lage gewas moeilijk oogstbaar.

Tuinbonen: zonder chemische gewasbescherming werden de tuinbonen zwaar aangetast door chocoladevlekkenziekte en roest. De opbrengst van de 2 beste rassen was 1800 kg/ha

Omstreeks 1 september zijn de gewassen geoogst. Eerder is er van een aantal veldjes al 1 m2 geoogst voor de bepaling van de totale biomassa. Uiteindelijk zijn de linzen handmatig geoogst als hele planten. De linzen liggen nu te drogen en zullen binnenkort door de dorsmachine gehaald worden. De oogst van de quinoa en de tuinboon is gezien de natte omstandigheden zeker niet tegengevallen. Zo op het zicht waren er al wel opbrengstverschillen tussen de rassen. Over het algemeen lijkt de opbrengst van de quinoa qua hoeveelheid vergelijkbaar met de tuinbonen. Bij de tuinboon is te zien dat de opbrengst van het ras met de grote bonen door de lage plantdichtheid/kleine planten laag is. Nu moet ook deze opbrengst eerst gedroogd en geschoond worden.

Op de foto’s van 10 augustus is goed te zien dat de linzen aan het afrijpen zijn. Het gewas sterft langzaam af. Bij de quinoa zijn er grote verschillen tussen rassen zichtbaar, onder andere wat betreft ziektegevoeligheid. De tuinbonen zijn helaas allemaal erg ziek geworden door roest en gaan daardoor sneller dood.

De foto’s van 3 juli laten een sterke groei van het gewas zien.

Share:

Projectpartners

ProjectleiderHarm Brinks (projectleider NL)
OpdrachtgeverEuropese Uni, Horizon 2020
LooptijdJanuary 2020 - December 2023
Betrokken teamsTeam Projecten en Innovaties
Externe linkcordis.europa.eu/project/id/862957