Plantversterkers in de bloementeelt van lelie

In de bloementeelt van lelies in de volle grond onder glas wordt de grond jaarlijks gestoomd. Na het stomen worden 3 tot 4 rondjes lelies gebroeid waarna de grond weer wordt gestoomd. Dit betreft dan vooral de teelt van Oriëntals en Longiflorums. Het 1e rondje na stomen geeft altijd een goede takkwaliteit lelies maar het 2e en 3e rondje wordt de kwaliteit al minder. Het 4e rondje is vaak het slechtst waarbij problemen ontstaan door bodemschimmels als Pythium, Rhizoctonia, Fusarium of Phytophthora.

Om minder last van deze bodemschimmels te krijgen worden vaak chemische middelen ingezet, voor en of na het planten. Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen is de laatste jaren steeds meer onder druk komen te staan en op termijn zullen de kwekers steeds minder middelen beschikbaar hebben. De chemische gewasbeschermingsfirma’s gaan zich steeds meer bezig houden met de ontwikkeling van niet chemische producten die een bodemverbeterende en/of plantversterkende werking hebben.

Door het gebruik van deze producten wordt een sterkere plant verkregen die minder vatbaar is voor pathogenen. In dit project wordt onderzocht of door de inzet van plantversterkers/bodem verbeteraars een leliegewas 4 keer achter elkaar geteeld kan worden in de volle grond.

Share:
ProjectleiderHans Kok
OpdrachtgeverGewascoöperatie lelie
LooptijdJune 2016 - June 2018
Betrokken teamsTeam Bloembollen en Bolbloemen