Planmatig telen is in opkomst. Blog Mathijs van den Top

Momenteel zijn we vanuit het team potplanten bezig met een proef om het nieuwe telen toe te passen in de perkplantenteelt. In de perkplantenteelt staan remmiddelen onder druk. Het aanbod van chemische groeiregulatie wordt steeds minder. En planmatig telen is in opkomst. In de proef telen wij met led-licht wat een sterkte heeft van 110 umol/m2/sec wat vergelijkbaar is met 10.000 lux. Hierdoor zien wij dat er perkplanten geteeld kunnen worden zonder het gebruik van chemische groeiregulatie. De led-lampen sturen we aan op basis van data en ervaring. Het belangrijkste waar we naar kijken is de totale lichtsom uitgedrukt in mol/m2 per dag die een plant krijgt. De lichtsom in combinatie met je etmaaltemperatuur bepaalt de groei van de plant.

Op het Delphy dashboard uit de proef is verschillende data te zien die we monitoren tijdens de teeltrondes. Het belangrijkste hiervan is dat we meer inzicht krijgen en makkelijker het klimaat kunnen instellen naar onze wensen. De data die we uit de proef krijgen, koppelen wij tijdens onze bezoeken aan de praktijkdata. Hierdoor krijgen we een overzicht van wat er nu precies anders gebeurd in de proef ten opzichte van de praktijk. Hierdoor krijgen de kwekers een andere kijk op het instellen van hun klimaat. De afbeelding toont bijvoorbeeld dat er met hogere luchtingslijnen kan worden gewerkt zonder extra plantenstrekking te creëren. Dit natuurlijk wel in combinatie met een hogere lichtsom.

Zo zie je maar weer dat data je nieuwe inzichten geeft en je uiteindelijk verder helpt. We luisteren nu niet meer volledig naar ons gevoel maar stellen nu de plant centraal.

Delphy adviseur pot- en perkplanten Mathijs van den Top