18 mei 2020

Veel wijzigingen in gewasbescherming boomteelt en vasteplantenteelt

In 20 jaar tijd is bijna het hele gewasbeschermingsmiddelenpakket in de boomteelt en vasteplantenteelt volledig veranderd. Slechts enkele middelen uit de Delphy Gewasbeschermingsgids 2020 waren 20 jaar geleden al toegelaten. Meer dan de helft is nieuw ten opzichte van 10 jaar geleden.

Begin mei is de 23e druk van de Delphy Gewasbeschermingsgids Boomteelt en Vasteplantenteelt verschenen en verstuurd naar kwekers die de gids hebben besteld. Daarnaast hebben kwekers een inlogcode ontvangen waarmee ze de gids ook als app kunnen raadplegen op hun smartphone.

Gewasbeschermingsspecialist Wilco Dorresteijn van Delphy vergeleek de gids van 2020 met de gids van 2010 en 2000. “Ieder jaar vervallen er toelatingen van middelen en komen er nieuwe middelen bij. Zo is er de laatste jaren weer veel veranderd. Maar als je het vergelijkt met een gids van tien of twintig jaar terug dan is het extreem.” Bijna geen van de huidige middelen was 20 jaar terug al toegelaten en meer dan de helft van de huidige middelen 10 jaar terug nog niet. Dit betekent ook dat de adviezen voor de aanpak van ziekten, plagen en onkruiden in de boomteelt en vasteplantenteelt compleet zijn gewijzigd ten opzichte van die tijd.

“Kwekers zeggen wel eens: jullie gids wordt zeker iedere keer dunner.” Volgens Dorresteijn is het tegendeel waar. Het aantal middelen in de gids is volgens hem de laatste jaren toegenomen. In de nieuwe gids staan meer dan 120 middelen. In plaats van breedwerkende middelen met een brede toelating, komen er steeds meer middelen op de markt met een specifieke werking en toelating. Dit is wel een aandachtpunt in het gebruik. Een voordeel is wel dat de nieuwe middelen veelal een lagere milieubelasting hebben en veiliger zijn voor natuurlijke vijanden.

De uitbreidingen in het middelenpakket zijn is mede te danken aan de Coördinator Effectief Middelen en Maatregelen Pakket en het Fonds Kleine Toepassingen.

Niet alleen de middelen wijzigen. De gids wordt iedere keer uitgebreid met nieuwe adviezen en kennis bijvoorbeeld over biologische bestrijding, onkruidbestrijding, hulpstoffen of spuiten op het juiste moment. Zo is biologische bestrijding van spint tegenwoordig steeds meer gemeengoed, terwijl dat 20 jaar geleden in de kinderschoenen stond. Voor de preventie van schimmelziekten zijn tegenwoordig middelen toegelaten zoals Inssimo die de natuurlijke afweer van de plant stimuleren.

Tegenwoordig heeft ieder middel zijn specifieke beperkingen qua aantal toepassingen en dosering op het etiket. In de nieuwe gids staan daarom uitgebreide tabellen en overzichten. In de gids van 20 jaar terug staan er beduidend minder beperkingen. Toen kwamen net de eerste driftreducerende doppen op de markt. Nu is 75% driftreductie standaard op ieder perceel.

Klik hier om de nieuwe gids online te bestellen.

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.