22 mei 2017

“Uitvoering nieuwe richtlijnen waterzuivering is uitdaging voor de sector”

Bron: www.groentennieuws.nl

Tholen – Om glastuinbouwbedrijven te voorzien van informatie omtrent de nieuwe richtlijnen op het gebied van waterzuivering organiseerde Delphy gisteren in Horst de tweede Glastuinbouw Waterdag. Veel telers houden zich bezig met de waterstromen op hun bedrijf. Zij brengen de lozingsstromen in beeld en er is onderzocht of het haalbaar is om met een collectief het lozingswater te gaan zuiveren, zodat de telers aan de komende zuiveringsplicht kunnen voldoen. In 2017 moeten alle glastuinbouwbedrijven die niet collectief gaan zuiveren een beslissing over hun aanpak nemen. Inmiddels zijn er al een aantal door de BZG-goedgekeurde oplossingen om te gaan voldoen aan de nieuwe richtlijnen: WaterQ Defender, Priva Vialux, Water IQ Opticlear Diamond, Hortimax CleanLite, Enthoven Apollo  en AgroZone HortiZone.

Een aandachtig gehoor bij de opening van Jean Aerts van LTO Glaskracht. Jean gaf aan dat het Hoofdlijnenakkoord ingrijpende veranderingen voor een teeltbedrijf kan mee brengen. Bovendien zal de handhaving strikt uitgevoerd gaan worden. Iedere teler moet daarin zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Het is een uitdaging voor de sector, want als het niet goed wordt uitgevoerd, zal de sector collectief gestraft worden door het steeds verder terugschroeven van toegelaten chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Jaap bij de Vaate van Delphy heeft Water in zijn portefeuille als teamlid van Project & Innovaties. Jaap was dagvoorzitter.

John Hoogerbrugge van Horticoop. Horticoop biedt twee oplossingen aan: CleanLite van HortiMax en HortiZone. HortiZone is een oplossing die volledig met ozon werkt. Er zijn twee versies van HortiZone: Eco en Pro Plus. De laatste heeft een hogere capaciteit voor het zuiveren en ontsmetten.

Lees verder op groentennieuws:

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.