Rhizopus en Mucor in aardbei
In aardbeien wordt vaak kort wit schimmelpluis gevormd (mycelium) met later zwarte sporangiën aan het uiteinde. Dit wordt veroorzaakt door Rhizopus, ook wel lekkende vruchten of spetsers genoemd.
Rhizopus
Rhizopus ontwikkelt zich zeer snel bij temperaturen rond 25 graden.
Vooral berucht in de na-oogstfase, maar kan ook in het gewas voor problemen zorgen. Verspreiding vindt plaats door wind en insecten (fruitvliegjes) en bij een hoge luchtvochtigheid. Rhizopus breidt zich niet meer uit als na de oogst snel wordt teruggekoeld tot onder de 6 graden. De vruchten verkleuren dof rood tot lichtbruin en worden zeer snel zacht. Deze vruchten zakken in elkaar en het sap loopt eruit. Dit wordt veroorzaakt doordat een enzym de tussenmembranen van de cellen oplost.
De schimmel overleeft op het gewas of in de grond om een seizoen te overbruggen.
Mucor
Mucor en Rhizopus worden vaak verward. Beide schimmels verzwakken de celwand door een enzym. Mucor kenmerkt zich door lange stugge sporen, witte tot grijzige haren met zwarte uiteinden die snel de vrucht bedekken. Mucor heeft een brede waardplantenreeks; rijp fruit, groenten en andere plantendelen. Komt vooral voor als er wonden aanwezig zijn. De snelste ontwikkeling ligt rond 18 graden. De aantasting kan echter ontstaan tussen 0 en 24 graden.
Verwijder rotte vruchten uit het gewas in een aparte werkgang om infectie naar gezond gewas en vruchten te voorkomen.
Voor beide symptomen geldt dat er verwarring kan ontstaan met een aantasting van de Suzukivlieg. Controleer of er larven te vinden zijn in de vrucht!