3 november 2016

Tip v.d. maand november-december 2016: Namen aardbeiplanten

Verschillende namen voor aardbeiplanten

In de praktijk wordt er nogal eens met namen gesmeten met betrekking tot het plantmateriaal voor aardbeien. Enige begrippen om wat duidelijkheid te scheppen.

Vermeerdering: Deze planten worden eind september of in maart geplant, bedoeld als vermeerderingsveld. De bloemen worden eruit gehaald om de uitloop van jonge planten te bevorderen. De oogst van deze jonge planten gebeurt vanaf eind juli tot half augustus waarna deze uitgeplant worden als wachtbed of als normaalteelt.

A plusplant: Deze plant komt van een vermeerderingsveld die in mei is aangelegd en waarbij de uitlopers blijven liggen tot in december waarna de planten worden opgerooid en in de koelcel bewaard tot het volgende jaar. Deze zijn dan te gebruiken als productieplant en/of om er mee door te telen.

Normaalteelt: Deze planten worden in augustus gezet waarna de oogst het jaar daarna valt, in mei of juni, afhankelijk van de eventuele vervroeging met bedekking.

Wachtbedplant: Deze plant is in augustus van een vermeerderingsveld gehaald en opgeplant op een zogenaamd wachtbed. In december wordt gerooid en de planten gaan de koelcel in. Vanaf maart tot begin juli kan uitgeplant worden. Zes tot 9 weken na planten start dan de productie zodat hier planmatig mee kan worden gewerkt.

Frigoplant: Kleine plantjes uit het wachtbed gesorteerd. Deze gaan ook de koelcel in zoals wachtbedplanten maar zijn eigenlijk te klein om echt productie te leveren. Worden weer uitgeplant en de enkele bloemen verwijderd waarna de plant op een normale manier gaat groeien, najaar bloemen aanleggen waarna weer een jaar later de productie komt.

Doordragers: Deze planten leggen continu nieuwe bloemen aan en blijven produceren tot aan de vorst. Worden geplant in april en komen in productie vanaf half juni.

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.