1 juli 2016

Tip v.d. maand juli-augustus: Aardbeibloesemkever

Aardbeibloesemkever

Grijp alleen in als de kever aanwezig is. Deze kever is klein, zwart van 3-4 mm. De kever heeft een lange snuit. De kever voedt zich met blad en stuifmeel. In het voorjaar zet de kever eieren af in de bloemknoppen. En hiermee wordt meteen de schade duidelijk.

Na het afzetten van de eieren steekt de kever de bloemstengel net onder de bloem door. Als gevolg daarvan knikken de stengels en ontstaat een hangende bloemknop, die verdort en bruin verkleurt. Uit het ei ontwikkelt zich een witte larve. Deze voedt zich met het binnenste van de bloem en verpopt zich hier. Na enige tijd verschijnt de kever. Deze worden niet gemakkelijk in het gewas waargenomen. Dit kan zich later weer herhalen. Vanaf mei worden de kevers gesignaleerd. In september zoeken de kevers een schuilplaats onder de grond of onder afgestorven plantmateriaal. De kever komt in vluchten, dit betekent dat de kever er ook soms niet is. Let op het aanwezigheidsymptoom; het aanprikken van de bloemblaadjes. Later worden de eieren afgezet.

Meestal is de schade beperkt tot perceelsranden en langs hagen en struikgewas. Met het natuurlijke middel Herfosec lijkt een werende werking ingezet te kunnen worden mits regelmatig toegepast. Een chemische bestrijding is mogelijk met Deltamethrin. Calypso heeft een goede nevenwerking.

juli 2016

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.