13 april 2018

Terugblik EnergiekEvent 5 april 2018: glastuinbouw op weg naar gasloos

De glastuinbouw zonder aardgas; de vraag is niet of de glastuinbouw dat kan, maar wanneer. Dat stelde Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland tijdens het EnergiekEvent op donderdag 5 april. Het EnergiekEvent is het jaarlijkse event van Kas als Energiebron, Delphy Improvement Centre en Wageningen University & Research.

 Van der Tak gaf aan dat er hard met het ministerie LNV wordt gewerkt aan het nieuwe klimaatakkoord. Om de ambitieuze doelen te bereiken is niet alleen hulp van de overheid nodig, maar ook provincies en gemeenten. Inmiddels staan al meer dan 50 projecten in de startblokken op het gebied van energie- en CO2-voorziening. Dat inventariseerde de Greenports recent. Dit nog los van projecten voor onderzoek en kennisoverdracht. De glastuinbouw is daarmee goed op weg, maar er moet ook flink wat gebeuren, benadrukte Van der Tak.

Remco de Boer, publicist over energietransitie in onder andere BNR nieuwsradio, prees de sector over de inspanning om los te komen van het gas. Hij noemde daarbij de inspanningen rondom aardwarmte. Hij riep de sector wel op om reëel te blijven in de ambities en vooral ook nuchter in de aanpak.

Workshops
Naast deze twee sprekers werden er middels rondleidingen en workshops recente kennis gedeeld die het afgelopen jaar in op gedaan in met name onderszoeksprojecten van Kas als Energiebron. Bekijk hier de gegeven presentaties.

Bekijk ook hier de eventimpressie van de dag.

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.