2 juli 2018

Stadium tulp is weer vroeger

Delphy Bloembollen heeft aan de hand van de bodemtemperaturen van afgelopen voorjaar en het rooitijdstip weer een gemiddelde stadiumdatum bepaald voor de Hollands geteelde tulpen. De temperatuursom van dit jaar staat op plaats 5 van de warme jaren van afgelopen 46 jaar, sinds Delphy de metingen bijhoudt We verwachten dat de tulpen ongeveer 10 dagen vroeger in stadium G zijn dan het langjarig gemiddelde. Op basis van deze voorspelling is het stadium G ongeveer 5 dagen vroeger dan afgelopen jaar (2017). Afgelopen jaar was ook al een vroeg jaar.

Stadiumonderzoek

Om de bollen tijdig te kunnen prepareren, is stadiumonderzoek nodig. Laat op tijd het stadium bepalen zodat u weet hoe vlot de partij is en hoe groot de verschillen binnen de partij zijn. Hoewel het stadium bij hyacint minder wordt beïnvloed door de bodemtemperaturen, is het ook in dit gewas aan te raden stadiumonderzoek uit te voeren. Dit voorkomt in de broeierij het optreden van groene (stro)nagels.

Aanleveren monsters

Delphy onderzoekt voor u het stadium van zowel tulpen als hyacinten. Om een goed beeld van het stadium te krijgen moeten minimaal vijf bollen per monster worden aangeleverd. Aanleveren van monsters kan bij Delphy aan de Weeresteinstraat 10 in Hillegom.

Voor tulp geldt: stadiumonderzoek vanaf derde week juli voor de vroege partijen en Franse bollen.
Voor Nederlandse hyacint geldt: stadiumonderzoek vanaf eind juli/begin augustus, afhankelijk van de rooidatum.
Voor hyacintenbollen geteeld in Frankrijk geldt: stadiumonderzoek vanaf de laatste week juli.

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.