5 juli 2021

Stadium G bij tulp is laat dit jaar

Om de bollen tijdig de juiste temperatuursbehandeling te kunnen geven, is stadiumonderzoek nodig. Laat op tijd het stadium bepalen zodat u weet hoe vlot de partij is en hoe groot de verschillen binnen de partij zijn. Delphy Bloembollen heeft aan de hand van de bodemtemperaturen van dit voorjaar de gemiddelde stadium G datum bepaald voor de Hollands geteelde tulpen. Het voorjaar van 2021 was bijna net zo koud als die van 2013. Dit heeft tot gevolg dat 2021 een laat stadiumjaar is, gekeken naar het langjarig gemiddelde. We verwachten op basis van de voorlopige cijfers van de bodemtemperaturen van afgelopen voorjaar en het rooitijdstip dat ontwikkeling ongeveer 9 dagen later is dan gemiddeld. Ten opzichte van 2020 is het stadium zelfs 13 dagen later.

Het stadium bij hyacint wordt minder beïnvloed door de bodemtemperaturen maar vooral door het rooitijdstip. Stadiumonderzoek in hyacint voorkomt dat er in de broeierij groene (stro)nagels optreden. Daarnaast kunnen wij bij Muscari voor de pot- en snijteelt een advies geven over de koeldatum van een partij.

Delphy onderzoekt voor u het stadium van zowel tulpen als hyacinten. Om een goed beeld van het stadium te krijgen moeten minimaal vijf bollen per monster worden aangeleverd. Aanleveren van monsters kan bij Delphy aan de Weeresteinstraat 10 in Hillegom.

 

  • Voor tulp geldt: stadiumonderzoek vanaf eind juli voor de vroege partijen en Franse bollen.
  • Voor Nederlandse hyacint geldt: stadiumonderzoek vanaf begin augustus, afhankelijk van de rooidatum.
  • Voor hyacintenbollen geteeld in Frankrijk geldt: stadiumonderzoek vanaf de laatste week juli.
Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.