7 juli 2023

Stadium G bij tulp dit jaar vroeg!

Het bereiken van stadium G is in de broeierij van tulp het startsignaal om te beginnen met de temperatuursbehandeling. Delphy Bloembollen heeft aan de hand van de bodemtemperaturen van het voorjaar en het rooitijdstip de gemiddelde stadium G datum bepaald voor de Hollands geteelde tulpen. De bodemtemperaturen waren in het voorjaar beduidend hoger dan in 2022. Dit heeft tot gevolg dat 2023 een vroeg stadiumjaar is, gekeken naar het langjarig gemiddelde. We verwachten op basis van de cijfers van de bodemtemperaturen van afgelopen voorjaar tot nu dat ontwikkeling ongeveer 8 dagen vroeger is dan 2022 en wel 16 dagen eerder dan in 2021. 2021 was een laat jaar. Het jaar 2023 is qua stadium gelijk aan 2018.

Het stadium bij hyacint wordt vooral door het rooitijdstip bepaald en minder beïnvloed door de bodemtemperaturen. Stadiumonderzoek in hyacint voorkomt dat er in de broeierij groene (stro)nagels optreden. Daarnaast kunnen wij bij Muscari voor de pot- en snijteelt op basis van het stadium een advies geven over de koeldatum van een partij.

Delphy onderzoekt voor u het stadium van zowel tulpen, hyacinten en Muscari. Om een goed beeld van het stadium te krijgen moeten minimaal 5 bollen per monster worden aangeleverd. Aanleveren van monsters kan bij Delphy aan de Weeresteinstraat 10 in Hillegom.

Laat op tijd het stadium bepalen zodat u weet hoe vlot de partij is en hoe groot de verschillen binnen de partij zijn. Voor tulp geldt: stadiumonderzoek vanaf 3e week juli voor de vroege partijen en Franse bollen. Voor Nederlandse hyacint geldt: stadiumonderzoek vanaf begin augustus, afhankelijk van de rooidatum. Voor hyacintenbollen geteeld in Frankrijk geldt: stadiumonderzoek vanaf de laatste week juli.

 

(foto: stronagels in hyacint)

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.