9 april 2020

Proefveld bestrijding Duist

Op 20 maart heeft Delphy een proefveld bestrijding duist aangelegd in het Oldambt in opdracht van de Brancheorgansatie Akkerbouw met vergelijking driftarme technieken driftarme doppen en middelen. Het project valt onder het POP 3 project Gronings Graan, Groener & Grondiger.

Maandag 6 april was het proefveld een mooi dambord. Bij de middelencombinatie 2 l/ha Othello + 150 gr/ha Capri had de tarwe een lichtere kleur en dus meer te lijden van de bespuiting bij de systemen conventioneel met een Airmix 110-05 dop en met WingsSprayer. Met de luchtondersteuning was er geen groeiremming. Dat kan betekenen dat op het kleine gewas toch met iets te veel lucht is gespoten waardoor de spuitvloeistof weerkaatst is. Met Airtec was er bijna geen groeiremming. De driftarme afstelling leidt tot een matig spuitbeeld. Bij de toepassing van 330 gr/ha Atlantis Star + 1 l/ha olie stond het gewas er duidelijk mooier voor als er zwavelzure ammoniak (3,75 kg/ha) of NTS (37,5 l/ha) was toegevoegd. Door de droogte had het gewas sterk behoefte aan stikstof waaraan dankzij de toevoeging tegemoet gekomen werd. Ook vervanging van de olie door Fast Fulvic (1 l/ha) gaf een soortgelijk effect.

Het effect op de duistplanten was nog wisselend. Veel duistplanten waren bijna dood (zie foto) maar sommigen waren nog mooi groen. Binnenkort vind er weer een beoordeling plaats.

 

 

 

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.