7 november 2023

Pot- en Perkplantendag: De uitdagingen voor de toekomst! 25 oktober 2023

Glastuinbouw Nederland, Delphy en Kas als Energiebron organiseerden woensdag 25 oktober de Pot- en Perkplantendag met als titel ‘De uitdagingen voor de toekomst’. Tijdens deze middag werd er ingezoomd op de thema’s Energie en Plantgezondheid. Hierbij werd er een koppeling gemaakt tussen het beleid en de praktijk: wat komt er op ons af en welke oplossingen kunnen we hier tegenover zetten?

Jeroen van Buren (manager sierteelt bij Delphy) was dagvoorzitter. Hij gaf aan dat er momenteel veel aan de hand is binnen de glastuinbouw. Je kunt de krant niet openslaan of het gaat over fossiele subsidies of gewasbeschermingsmiddelen. Dit legt veel druk op onze sector, en daar moeten we op handelen en wat mee doen. Deze middag gaven de sprekers hier ook voldoende handvatten voor.

Alexander Formsa (themaspecialist energie bij Glastuinbouw Nederland) lichtte de huidige stand van zaken rondom het energiebeleid toe. Lisanne Helmus-Schuddebeurs (manager Delphy Improvement Centre), gaf een toelichting op de teelttechnische mogelijkheden om te komen tot besparing in de teelt. Tijdens de pauze werden de lopende proeven Kalanchoë en Phalaenopsis bezocht. De projecten worden bij Delphy Improvement Centre uitgevoerd onder leiding van Plant Lighting. Jasper van Diemen (netwerkcoördinator bij Glastuinbouw Nederland) gaf een inkijkje van hoe de toekomst van gewasbescherming er uit komt te zien. Martijn Voorwinden, onderzoeker en adviseur bij Delphy, gaf al één van de oplossingen: insectengaas. Hij vertelde over de insectengaasproef die momenteel loopt. Mark van der Werf (oprichter Power2Plants) nam de bezoekers mee hoe je planten gezonder en daardoor weerbaarder kunt maken.

Conclusie na deze middag is wel dat er veel op de glastuinbouwsector afkomt, maar dat deze sector zeker laat zien dat zij weerbaar is en altijd met een oplossing komt. Het was een geslaagde en goed bezochte middag met meer dan 80 geïnteresseerden.

Een uitgebreid verslag over deze middag vind u hier.

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.