17 februari 2017

‘De perfecte Chrysant van start’

Na een verbouwing van bijna 10 weken is afdeling 5 van Delphy Improvement Centre gereed, en is de start van de eerste teeltronde van de ‘Perfecte Chrysant’ een feit. Het doel van het project is een energiezuinig teeltconcept voor chrysant met een productie die 5% hoger is dan de praktijk zonder concessies te doen aan de kwaliteit. De doelstelling voor energie is hierbij een warmteverbruik van maximaal 15 m3/m2 per jaar aan aardgasequivalent en een CO2-gebruik van maximaal 25 kg/m2.jaar.

Om dit te realiseren is de afdeling ingericht met een hybride belichtingssysteem, waarbij de input gelijk is, maar het aantal micromolen dus verschilt: 65 µmol/m2.s SON-T belichting en 100 µmol/m2.s LED belichting. Pleksgewijs zijn verrood lampen geïnstalleerd om te bepalen of tijdens de korte dag periode een klein beetje verrood aan het begin van de nacht dag een eventuele vertraging van de bloei kan voorkomen. Verder is de afdeling uitgerust met 8 luchtbehandelingskasten (OPAC) met een koelend vermogen van 100 W/m2 en 3 schermdoeken: verduisteringsdoek met witte onderzijde, energiedoek en schaduwdoek.

Afgelopen dinsdag is er geplant met als hoofdras ‘Baltica’, daarnaast zijn de rassen ‘Euro wit’, ‘Prada’, ‘Saba’ en ‘Romance’ meegenomen om te monitoren wat de reactie is van andere rassen binnen dit teeltsysteem. De concrete doelstelling en uitdaging van de eerste teelt is een takgewicht van 85 gram met een gasverbruik van max 4.2 m3/m2, 5 kg/m2 CO2 en 250 belichtingsuren door in twee delen af te schakelen bij 150 en 250 W/m2.

Het project wordt gefinancierd door het programma Kas als Energiebron, met bijdragen van ChrIP, Philips, Svensson en de stekbedrijven: Deliflor, Dekker Chrysanten, Dümmen Orange, Royal van Zanten en Floritec. De projectleiding is in handen van Wageningen UR glastuinbouw en Delphy Improvement Centre verzorgt de uitvoering van de teelt.

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.