25 oktober 2016

Onderzoek bewaarverliezen aardappelen ZW

Onderzoek bewaarverliezen aardappelen ZW

100 bewaarplaatsen onder loep, waar is nog geld te verdienen?

De aardappeloogst is al in volle gang en verloopt nu voorspoedig. Dit is het moment waarbij veel telers de gedachte hebben het moeilijkste gedeelte achter de rug te hebben. Dat het nu vooral van de markt afhangt of men meer of minder verdient. Niets is echter minder waar! In de bewaarplaats is nog een grote kans om extra winst te genereren door middel van een goed bewaarregime.

In de aardappelbewaring is het gewichtsverlies circa 4-5 procent, maar wel met een variatie van 3 tot 8%; vorig jaar deed echter 10% ook mee.
Gewichtsverlies kost geld, maar leidt zeker bij lange bewaring ook tot drukplekken. Bij frites-aardappelen speelt daarnaast de bakkwaliteit een belangrijke rol. De prognose van de prijs van uw product lijkt redelijk goed. De financiële gevolgen van fouten zijn hierdoor dus ook groter.

Oplettendheid blijft dus geboden! Een frisse blik is in de bewaring nuttig om fouten te voorkomen. Het gaat om goede keuzes maken en nu geld te verdienen. Delphy heeft al tientallen jaren ervaring met het drogen en bewaren van aardappelen. Wij ondersteunen u bij het instellen van de bewaarcomputer, controleren regelmatig uw partij en volgen de externe en interne kwaliteit van het product. We volgen nauwgezet het verloop van de bakkwaliteit, zodat u nu niet voor verrassingen komt te staan.

Het is ook mogelijk om middels monsterzakjes in de partij te meten hoe groot het gewichtsverlies in uw bewaring werkelijk is. Met deze gegevens krijgt u zelf inzicht in het gewichtsverlies en kunt u uw bewaring vergelijken met het gemiddelde van andere klanten. We gaan dit jaar hier een grootschalig onderzoek naar doen. In Zuidwest Nederland willen we zo’n 100 bewaarplaatsen monitoren op gewichtsverliezen. Wilt u ook meedoen, neem dan met ons contact op.

Voor vragen kunt u contact opnemen met C. van Oers, +31 (0)6 53427246; c.vanoers@delphy.nl

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.