1 juni 2017

Met nieuwe online cursus Mushrooms (SPOC) brengen HAS en Delphy kennis naar de internationale markt

Nederland heeft veel kennis over de champignonteelt. De internationale markt kijkt graag naar ons als het gaat om expertise op het gebied van teelt, gewasbescherming, oogstactiviteiten, certificering, bedrijfsvoering en winstoptimalisatie. Om deze kennis actief naar die internationale markt te brengen starten HAS Hogeschool en Delphy met de nieuwe online cursus (SPOC) Mushrooms. En juist omdat deze cursus online wordt aangeboden, kunnen mensen van over de hele wereld deelnemen.

Cursus in eigen online omgeving

SPOC betekent Small Private Online Course: de cursus wordt gegeven in een eigen online omgeving. “De cursus is bedoeld voor iedereen die meer over bovenstaande onderwerpen binnen de champignonteelt wil weten”, vertelt adviseur Anouk van Rossum van HAS Hogeschool. “De insteek is praktisch en er wordt gebruikt gemaakt van verschillende werkvormen, van filmpjes en korte artikelen tot praktijkopdrachten en interactie met elkaar en docenten.”

Twee partijen die elkaar versterken

HAS Hogeschool en Delphy werken al langer samen. Zo bieden de twee partijen samen de cursus Telen met Licht aan en lopen er enkele onderzoeksprojecten in het voltijdonderwijs. Deze nieuwe cursus is een volgende stap in deze samenwerking. Van Rossum: “Delphy treedt binnen de cursus op als inhoudsdeskundige op het gebied van champignonteelt. HAS Hogeschool neemt het onderwijs zelf en de bedrijfseconomische kant van het inhoudelijke verhaal voor haar rekening. Zo versterken we elkaar ook binnen deze nieuwe cursus.”

Unieke cursus

“Deze SPOC is uniek omdat deelnemers hun eigen teeltgrafieken en -figuren kunnen inbrengen en deze vervolgens tijdens de cursus in overleg met de docent waar nodig verbeteren”, zegt Jan Gielen, Manager Delphy Mushrooms (Specialist Klimaat & Energie) van Delphy. “De cursus sluit nauw aan bij de internationale kennis behoefte in de champignonteelt en is uitermate geschikt als basis voor eenieder die hierin werkzaam is, zowel medewerkers van teeltbedrijven als ook toeleveranciers.”

Activiteiten op het gebied van champignons

Delphy heeft wereldwijd aanzien als het gaat om advisering in champignonteelt. Zo verzorgt Delphy cursussen en (bij)scholingen voor beginners en gevorderden op het gebied van composteren en teelt. Ook verzorgt het bedrijf de bekende Vakschool Champignonteelt. Daarnaast worden steeds vaker  themacursussen of trainingen op specifieke vakgebieden binnen de teelt gegeven.
Mushroom Valley

Voor HAS Hogeschool is het de eerste cursus voor het bedrijfsleven die specifiek gericht is op champignons. Het onderwerp is de instelling echter niet vreemd: in de voltijdopleidingen Tuinbouw en akkerbouw en Bedrijfskunde en agribusiness komt het onderwerp regelmatig aan de orde. Daarnaast is HAS Hogeschool betrokken bij de ontwikkeling van Mushroom Valley, een gloednieuw platform van 16 champignonbedrijven en 3 onderwijsinstellingen die door het bundelen van hun krachten de champignonsector in Noord-Limburg economisch willen versterken.

Lees hier meer over de inhoud van de cursus

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.