4 juli 2016

Nederlands consortium bouwt Chinese solarkas in Bleiswijk

Een consortium van vooraanstaande Nederlandse tuinbouwbedrijven en kenniscentra zullen een Chinese solarkas in Bleiswijk openen in september.  Het doel is om te experimenteren en meer inzicht te verkrijgen in het telen in een Chinese zonnekas oftewel muurkas.  Dat werkt twee kanten op: speciaal op maat gemaakte technologie stelt de Chinese telers in staat om de kwaliteit en kwantiteit van hun gewas te verhogen. Daarnaast schept het nieuwe kansen voor Nederlandse leveranciers.

De Chinese glastuinbouw groeit aanzienlijk. De sector heeft echter moeite om te voldoen aan de vraag naar hoogwaardige producten en voedselveiligheid. Factoren zoals de bevolkingsgroei, afname watervoorraden en hogere kosten maken het voor Chinese telers moeilijk om aan deze vragen te voldoen. Daarnaast daalt de kwaliteit van de bodem door het achterblijven van afvalstoffen.

Zonne-energie en substraatteelt
Om de Chinese telers oplossingen te helpen vinden, slaat een consortium van vooraanstaande Nederlandse bedrijven in de tuinbouw technologie en kennis de handen ineen: PIB Horticulture: Hoogendoorn, Ludvig Svensson, Ridder Hortimax, Delphy, BOAL Group, Lentiz en Wageningen UR, gecoördineerd door Dutch-Sino Business Promotions.  Dit consortium assisteert de Chinese telers bij het verbeteren van hun productie, kwaliteit en binnenklimaat in de kas met behulp van zonne-energie en substraatteelt. Dit stelt deze telers in staat om water, voedingsstoffen en energie op een duurzame wijze te gebruiken.

Dutch_Sino_Delphy

Chinese zonnekas
De kloof tussen lokale teelt in een zonnekas en de modernste Nederlandse glastuinbouw technologie is vaak te groot voor de Chinese telers.  Voor het consortium om te kunnen experimenteren en meer kennis en inzicht te verkrijgen in het telen in de Chinese teeltomstandigheden, hebben de consortium leden besloten om een Chinese zonnekas op te bouwen in Bleiswijk. Dit zonnehuis, voorzien van hoogwaardige Nederlandse technologie, bootst de klimaatomstandigheden in een zonnekas in China na. Door dit praktisch onderzoek zijn de Nederlandse leveranciers beter in staat oplossing te vinden die aansluiten bij de China teelttechnieken en omstandigheden.

Opening in september
De Dutch Sino Business Promotions is trots om een rol te spelen bij het realiseren van het project. De Chinese SVG Group is betrokken bij de opbouw van de zonnekas in Bleiswijk. De SVG Group bezit veel zonnekassen in de provincie Shandong, het tuinbouwgebied van China. Dit project wordt ondersteund door de Nederlandse rijksdienst voor ondernemen (RVO.nl) en de metropoolregio Rotterdam – Den Haag (MRDH.nl). De zonnekas zal in september 2016 gereed zijn. Dan worden de eerste gewassen geplant.

Dutch Sino Business Promotions
dsbp@dutchsino.com
www.dutchsino.com

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.