11 september 2020

Loofdoding in Aardappelen, vervolgonderzoek 2020

In dit jaar 2020 mag het middel Reglone niet meer gebruikt worden als loofdoodmiddel in aardappelen. Middelen die nog wel ingezet kunnen worden zijn daarmee Quickdown, Spotlight Plus en Beloukha. Om voorbereid te zijn welke alternatieve methoden er toegepast kunnen worden, had Delphy in opdracht van de Branche Organisatie Akkerbouw in 2019 een proef aangelegd in Kraggenburg Noordoostpolder en een uitgebreide proef ligt er nu in Emmeloord. Een afgeleide kleinere proef consumptieaardappelen ligt op de Rusthoeve. In 2020 is het uitgebreide proefveld waarbij de verschillende behandelmethoden meer praktijkgericht zijn uitgevoerd mede om de effecten van spuittechniek naar waarheid te kunnen benaderen en zo beter te kunnen vergelijken.

De resultaten van de looftrekker worden ook in 2020 onderzocht. Daarnaast is loofklappen uitgevoerd zonder en met de loofdoes en met toepassing van Spotlight. Verder is net als in 2019 de nieuwe benadering met heet schuim en ook de nieuwe middelen op basis van zuur van Ecostyle weer gebruikt als methode voor loofdoding.  Ook is de Wingssprayer en luchtondersteuning getest.

De resultaten worden verspreid via een flyer, via de website van BO akkerbouw en van Delphy. Ook wordt er aandacht aan besteed in winterbijeenkomsten van het project “Demonstratie en effectiviteit onderzoek driftreducerende spuittechnieken”.

Beide onderzoeken worden verricht door Delphy en gefinancierd door de Branche Organisatie Akkerbouw.

 

Methoden van loofdoding: groot opgezet proefveld 2020

 

Methoden van loofdoding: proefveld 2019

 

 

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.