10 november 2021

‘Groene kennis’ centraal in Horti Science Park

In Lansingerland zitten veel bedrijven en organisaties die wereldspelers zijn op het gebied van ‘groene kennis’. En kennis van de plant is ook het centrale thema van het Horti Science Park, de campus die in 2018 startte met de samenwerking van Lentiz MBO Oostland, Wageningen University & Research en Delphy Improvement Centre. Stap voor stap wordt het Horti Science Park de komende jaren doorontwikkeld. “De tuinbouw is goed voor een derde van alle arbeidsplaatsen in Lansingerland.”

Goede buren

De kiem van het Horti Science Park ligt in 2005, vertelt directeur Aad van den Berg van Delphy. Van den Berg was voor zijn bedrijf – dat toen nog GreenQ heette – op zoek naar een nieuwe locatie, en kreeg een belletje van een relatie van de WUR. Die vroeg of Van den Berg misschien interesse had buurman te worden van de WUR, op een nieuw te bouwen locatie in Bleiswijk. “We zijn immers complementair aan elkaar: de WUR doet onderzoek, wij zitten meer tussen onderzoek en de tuinbouwpraktijk in.”

Het jaar daarna was de nieuwbouw gereed en werden de eerste gewassen geplant in de onderzoekskassen van WUR en Delphy. De beide buren vierden dat 15-jarig bestaan onlangs met een serie evenementen. Zo was er de opening van een nieuw Fieldlab Vertical Farming: een project waaraan beide instanties samenwerken. Die opening trok veel internationale bezoekers. Want de kennis die in Bleiswijk wordt ontwikkeld op gebied van bijvoorbeeld vertical farming is wereldberoemd. Van den Berg: “Ik had pas twee CEO’s van Amerikaanse bedrijven op bezoek. Dat zijn bedrijven met omzetten van miljoenen euro’s. En die waren totaal onder de indruk wat hier gebeurt. Dat soort partijen komt naar Nederland voor een betere kennispositie.”

Enkele jaren na de start plaatste Delphy – in overleg met Lentiz – enkele kassen voor mbo- en hbo-studenten. Van den Berg: “Daar kunnen de studenten zelf telen en fouten maken. Want van fouten leer je.” En in 2014 gebruikte Van den Berg tijdens een presentatie voor het eerst de naam Horti Science Park voor de samenwerking tussen WUR, Delphy en Lentiz. Lees hier verder voor het volledige artikel.

Bronvermelding: Mario van Vliet
Mocca Communicatie, teksten, trainingen

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.