12 april 2016

EnergiekEvent 2016 over verleden, heden en de toekomst

Op donderdag 7 april 2016 vond aan de Violierenweg Bleiswijk het jaarlijkse Energiek Event plaats. Het door Kas Als Energiebron, Delphy en Wageningen UR georganiseerde evenement, werd bezocht door circa 180 vakgenoten die enthousiast waren over de opzet en geboden informatie.

EnergiekEvent_1

Foto: Theo Tekstra, Gavita

Vanwege het tienjarig bestaan van Kas als Energiebron was deze editie in een feestelijk setting à la ‘De Wereld Draait Door’ onder de titel “Kas als Energiebron draait door”. Dagvoorzitter Maurice Wubben en vaste tafelheer Nico van Ruiten ontvingen in drie ronden diverse gasten. Drie vaste columnisten spraken over verleden, heden en toekomst in de glastuinbouw.

Algemene teneur van de gesprekken is dat techniek belangrijk is, maar de mens nog veel belangrijker. De aandacht lag tien jaar geleden met name bij de technische mogelijkheden, tegenwoordig is het denken vanuit de plant belangrijk. De cursussen Het Nieuwe Telen en het bijbehorende boek zijn de basis voor dit denken. Alle techniek kan perfect zijn, maar de teler moet in zijn denken om kunnen schakelen en ‘de veilige minimumpijp’ los durven laten.

EnergiekEvent_3

EnergiekEvent_2

Foto’s: Theo Tekstra, Gavita

Met een keuze van drie uit veertien workshops werden de deelnemers onder meer geïnformeerd over de laatste stand van zaken in diverse onderzoeken bij het Delphy Improvement Centre en Wageningen UR. Na een rondgang langs de proeven van Wageningen UR Glastuinbouw werd het samenzijn afgesloten met een borrel en buffet.

Het EnergiekEvent wordt jaarlijks georganiseerd door Kas als Energiebron, Wageningen UR Glastuinbouw en Delphy. Kas als Energiebron is het innovatie- en actieprogramma voor energiebesparing en verduurzaming in de glastuinbouw van LTO Glaskracht Nederland en het Ministerie van Economische Zaken.

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.