14 juli 2017

Eerste teelt komkommer Chinese muurkas Bleiswijk geslaagd

In april 2017 is de eerste Chinese muurkas in Bleiswijk geopend. De kas op zonne-energie is voorzien van hoogwaardige technologie en bootst de klimaatomstandigheden na van een typische kas in China.

De eerste teelt in deze zogenaamde solarkas was een inregelteelt met komkommer. De jonge komkommerplanten hebben zich door de zonne-energie, die opgeslagen wordt in een betonnen muur, goed kunnen ontwikkelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de eerste oogst binnen de beoogde tijd een succesvol feit was.

Nederlandse innovatie voor Chinese kas

De kas is voorzien van innovatieve Nederlandse technologie om de klimaatomstandigheden in een solarkas in China na te kunnen bootsen. Onder andere een klimaatscherm, substraatteelt met een irrigatiesysteem en een klimaatcomputer staan in de kas. Aan de hand van demonstraties en experimenten laten Nederlandse leveranciers zien dat hun technologie goed aansluit op de omstandigheden in China, zodat Chinese telers hun productie kunnen verhogen en de gewas- en productkwaliteit kunnen verbeteren.

Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor de volgende teelt. Dit wordt een tomatenteelt met een Chinees ras en de planten worden half augustus geplant. In deze teelt worden de klimaatgegevens vergeleken met een standaard Chinese Solar kas in China (Shouguang). De kas in Bleiswijk wordt opengesteld voor bezoekers. Via de “Partners in International Business’ kan een bezoek gepland worden. De Chinese muurkas is gevestigd op het terrein van Wageningen University & Research, naast Delphy Improvement Centre te Bleiswijk.

Promotie van Nederlandse technologie

Dit project is opgezet door ‘Partners in International Business’ (PIB), een groep van toonaangevende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in de tuinbouwsector die actief zijn in China. Het doel van het project is om de positie in China van de leden (Delphy, Wageningen University & Research, Hoogendoorn Growth Management, Ludvig Svensson, Ridder Drive Systems/Hortimax), te versterken door Nederlandse technologie te promoten en te laten zien welke voordelen het gebruik van deze technologie en kennis biedt voor de huidige Chinese tuinbouwsector. Het project wordt gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en metropoolregio Rotterdam Den Haag.

 

Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor een bezoek,  kunt u contact opnemen met één van de partners in dit project.

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.