26 maart 2020

Duist in het Oldambt: onderzoek naar rol middelenkeuze en spuitsystemen

Onderzoek naar rol middelenkeuze en spuitsysteem op effectiviteit

In opdracht van de Brancheorganisatie Akkerbouw heeft Delphy afgelopen vrijdagochtend 20 maart in Finsterwolde een proefveld aangelegd gericht op de bestrijding van duist. In de intensieve graanbouwplannen in het Oldambt is duist vaak een groot probleem. Zonder goede bestrijding loopt de problematiek steeds verder uit de hand en kunnen er in de zomer meer duisthalmen staan dan tarwehalmen.

Uitvoering in het kader van Actieplan Plantgezondheid

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Brancheorganisatie Akkerbouw in het kader van het ‘Actieplan Plantgezondheid’. De proef is onderdeel van een groter project dat is gericht op optimalisatie van de spuittechniek binnen de wettelijke kaders van driftreductie. Fedecom werkt mee aan het project.

De proef

In de proef wordt een vergelijking gemaakt tussen de systemen Airtec, WingsSprayer en luchtondersteuning met een Albuz AVI iso 110-015 dop op 4 bar en het conventionele systeem met een Agrotop Airmix 110-05 op 2 bar. Met deze systemen is gespoten met 2 l/ha Othello + 150 gr/ha Capri.
In de proef wordt ook nagegaan of de werking van Atlantis Star (330 gr/ha) + 1 l/ha olie versterkt kan worden door zwavelzure ammoniak of NTS toe te voegen of de olie te vervangen door Fast Fulvic. Deze vergelijking is aangelegd met de Lechler ID-120-03 (pom) dop bij 3 bar.

Alle aangelegde objecten vallen binnen 90% driftreductie. De komende maanden wordt de effectiviteit tegen duist beoordeeld en de resultaten in overleg met de Brancheorganisatie Akkerbouw gepubliceerd.

Informatie

Voor vragen kunt u contact opnemen met Johan Wander, 06-51376489; j.wander@delphy.nl
Fotomateriaal kan op verzoek geleverd worden.

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.