21 november 2016

Drukbezochte Perkplantendag bij Delphy

Bron: www.bpnieuws.nl

Een hele batterij onderwerpen kwam aan bod op de Delphy Perkplantendag. Gemeenschappelijke deler was een aantal teelt-technische zaken op het gebied van perkplanten met als centrale thema: remmen. Met welke middelen is het beste resultaat te behalen in poinsettia’s, Osteo’s, cyclamen en andere gewassen? Een mannetje of 70 – 80, meest kwekers maar ook enkele teeltadviseurs en mensen van toeleverende bedrijven (grond, vloeren, gewasbescherming, water en licht), hadden hun weg naar het Delphy Improvement Centre gevonden. Hieronder een impressie van de middag.

peter_keizer_delphy

Peter Keijzer, Delphy

Wolluis

Aan het woord was allereerst Peter Keijzer van Delphy. Hij was onlangs in Canada op een conferentie dat handelde over een nieuw probleem waar Canadese kwekers te mee geconfronteerd zien: een nieuw type wolluis, mealybug, dat zich in allerlei gewassen thuis voelt. Dit type, dat vermoedelijk uit het buitenland met stekmateriaal is komen overwaaien, verspreidt zich langzaam, maar men is er tot nog toe niet in geslaagd het beestje met biologische middelen te stoppen.

poinsettia_proef_delphy

Een kijkje in de poinsettia proef

Dompelen

Het dompelen van poinsettia stekken in Botanigard, een ander hot-topic op genoemde conferentie, vormde een mooi bruggetje naar de poinsettia proef. De daar succesvol gebleken methode – mits goed gebeurd (‘dompel goed of dompel niet’) en gedaan in combinatie met andere biologische bestrijders – werd hierin niet toegepast, maar uitgangspunt was hetzelfde: een compactere plant. In een van de proefkassen waren verschillende vakken van een type poinsettia’s opgezet, en werd, om kort te gaan, ieder bed met een ander middel behandeld (welke bed met welk middel, dat bleef geheim). Een van de voorlopige conclusies is dat er (nog) geen succesvolle, biologische alternatieven zijn voor de traditionele middelen en dat het daarmee dus (nog) niet gelukt is een daadwerkelijk ‘afleverbare plant’ te produceren.

perkplantendag_delphy_2016

De zaal, een en al oor

anne-krogh-larsen-van-horti-advice-scandinavia

Anne Krogh Larsen van Horti Advice Scandinavia

In Denemarken zijn soortgelijke proeven uitgevoerd op stekmateriaal. Anne Krogh Larsen, ter lande werkzaam bij Horti Advice Scandinavia, deed verslag van proeven met Medax top en Caryx. Zij besprak de ins en outs van deze middelen en in welke hoeveelheden en op welke tijdstippen zij het best toegepast kunnen worden.

inge-ulsted-soerensen

Inge Ulsted Sørensen

Lichtrecept

Inge Ulsted Sørensen, de tweede gast uit Denemarken en eveneens van het Deense Horti Advice Scandinavia, vertelde over een congres in Michigan. Hier stond het onderzoek naar verschillende lichtrecepten bij stekmateriaal centraal. In een en dezelfde daglichtloze kas werden stekjes op verschillende lagen aan verschillende lichtrecepten blootgesteld, waarna zaken als steel lengte, bladgrootte, knopvorming en andere zaken werden bekeken. Conclusie: per plant is het, nog altijd, zoeken naar het ideale receptuur.

lisanne-schuddebeurs-delphy-licht-de-poinsettia-proef-toe

Lisanne Schuddebeurs (Delphy) licht de poinsettia proef toe

taeke-dijkstra-eveneens-werkzaam-bij-delphy

Taeke Dijkstra, eveneens werkzaam bij Delphy

Japanse bloementrips

Ter afsluiting deed Taeke Dijkstra verslag van zijn onderzoek naar trips setosus, beter bekend als Japanse bloementrips. De naam is verwarrend, aldus Taeke, want het beestje doet zich vooral te goed aan blad. Ook verraad hij niet snel zijn aanwezigheid. Hij vliegt niet en is daarom nauwelijks op de vangplaat terug te vinden, en hij is niet erg geïnteresseerd in stuifmeel. Om het toch tijdig te spotten – en dat is noodzaak, want hij vreet alles op en “wees alert!” – helpt eigenlijk maar een ding: blad draaien.

jeroen_van_buren_delphy

Dagvoorzitter Jeroen van Buren

 

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.