13 juli 2017

Delphy start proef met Honingbes (Lonicera caerulea)

Nieuw gewas houtig kleinfruit

Delphy is op de proeftuin nieuwe gewassen op Proefboerderij Rusthoeve gestart met een rassenproef bij het nieuwe gewas Honingbes.
Honingbes is een nog vrij onbekende bessensoort en is afkomstig uit noordelijke streken in Europa en Rusland/Siberië. Ze is onder meerdere namen terug te vinden in de literatuur en op internet (Blauwe honingbes, Siberische blauwe bes, Haskap).

De honingbes kan het bessenseizoen van verse bessen vervroegen, doordat ze al vanaf midden mei rijpe bessen kunnen geven. De bessen zijn donkerblauw, zacht met bijna onmerkbare zaadjes in en hebben, bij volle rijpheid een zoete smaak die aan blauwe bessen doet denken.
De bessen zijn langgerekt en variëren in vorm van ovaal tot tonvormig en kunnen tot 4 cm lang worden.
Vanuit diverse plaatsen zijn rassen verzameld. Deze rassen worden vergeleken op teeltwijze en opbrengstpotentie. Honingbes is zowel machinaal als handmatig te oogsten, beide mogelijkheden worden getest.
Zodra de eerste resultaten bekend zijn, zullen deze worden gedeeld met de doelgroep.
Dit product mag, volgens de officiële wetgeving, echter nog niet worden verhandeld worden in Europa. Het areaal in Europa is wel sterk groeiende, met name in Polen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met René Bal, team Fruitteelt Delphy , 06 53 37 50 87.; r.bal@delphy.nl of
Cor van Oers, nieuwe gewassen Delphy, 06 53 42 72 46; c.vanoers@delphy.nl

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.