18 april 2020

Delphy pleit voor uitstel intrekking toelating Chloor IPC

Advies- en onderzoeksorganisatie Delphy stelt dat het verbod op het gebruik van Chloor IPC bij de bewaring van consumptie aardappelen uitgesteld moet worden vanwege de noodzakelijke investeringen.

De aardappel sector in heel Europa staat momenteel sterk onder druk door de Corona crisis. Om van Chloor IPC over te stappen op andere producten moeten er kosten gemaakt worden door te telers: schuren moeten gereinigd worden, of wellicht worden aangepast of zelfs vernieuwd. Deze discussie speelt in heel Europa. Niet alleen bij telers, maar ook bij verwerkers. Iedereen die in de teelt of afzet van consumptie aardappelen een fysieke rol heeft, zal moeten investeren om het residu in het product zo laag mogelijk te krijgen, en om de nieuwe oogst goed en lang te kunnen bewaren.

De middelen die als alternatief gebruikt kunnen worden zijn een stuk duurder dan Chloor IPC.
Uit een enquête gehouden door Delphy onder 120 aardappeltelers blijkt dat het merendeel nog forse aanpassingen in hun bewaarschuur moeten doen. Juist de telers die hun aardappelen lang bewaren, worden nu extra hard getroffen in deze crisis.
De afzet situatie voor het komende jaar is ook nog erg onvoorspelbaar, temeer omdat enkele fritesfabrikanten hun contractvoorwaarden aangepast hebben. Er komt meer afzetrisico bij de telers te liggen.

Aardappeltelers, en de gehele aardappelsector, zijn al hard aan het werk om over te stappen naar bewaring zonder Chloor IPC, echter gezien de huidige situatie en de noodzakelijke investeringen is het aan te bevelen het verbod op Chloor IPC uit te stellen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met , Paul Hooijman +31 (0)6 51 25 98 97 of Cor van Oers 06 53 42 72 46.

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.