4 juni 2023

Delphy is koploper in groene digitalisering

Groene digitalisering helpt telers sneller en betere keuzes maken

Een groep buitenlandse gasten krijgt een rondleiding door het complex van Delphy in Bleiswijk. Er lopen werknemers in en uit. Een kas wordt grondig onder handen genomen voor de teelt van een ander gewas. Kortom; een hoop bedrijvigheid. Dat is niet alleen te zien, maar ook virtueel het geval. Cultivation Engineer Klaas van Egmond focust zich met teelt- en beslismodellen op sierteelt en de ontwikkeling van het team. De vraag die centraal staat? Hoe kan data-gedreven teeltmanagement bijdragen aan een optimaal teeltproces?

Delphy is een bekende naam onder telers en ondernemers. Welke positie heeft Delphy Digital daarbinnen?

“Je kunt Delphy Digital zien als een aparte afdeling met eigen business in alle teelten naar de Nederlandse en internationale markt. We zijn hard aan het groeien, vooral in de glastuinbouw. Als we kijken naar implementaties, dan zijn we het afgelopen jaar bijna verdubbeld. En die groei willen we graag doorzetten. Doel is koploper blijven in groene digitalisering.”

Met welke strategie hopen jullie de kansen en ambities te verzilveren?

“Internationaal zien we veel kansen voor de verdere implementatie van onze hoogwaardige techniek. De focus ligt dan ook op opschalen en uitbreiden. Delphy heeft al teams in Polen, Groot-Brittannië, België, Scandinavië, Kazachstan, Japan en een vijftal Afrikaanse landen. Onlangs kwam daar Duitsland bij en we hebben de ambitie om in de Verenigde Staten te starten. We krijgen veel aanvragen uit Noord-Amerika over de tomaten- en aardbeienteelt onder glas. Dus ook internationaal liggen er grote kansen voor Delphy Digital.”

In welk segment is Delphy Digital het meest succesvol?

“Tomaten en chrysanten zijn markten waarin we het meest succesvol zijn. In de tomatenteelt wordt bijvoorbeeld nu een teeltplanningsmodel op bijna 100 locaties gebruikt. Deze bedrijven gebruiken de tool om voordat ze een teelt gaan uitvoeren alles door te rekenen. Specifiek voor hun bedrijf en hun situatie rolt er een optimaal plan uit. Daarin staat met welke keuzes telers het beste resultaat behalen; qua productie en kwaliteit. Het mooie ervan is dat de teler op voorhand weet wat de kosten met een bepaalde teeltopzet zijn en welke opbrengst en financieel resultaat hij eruit kan halen.”

Dan heb je daarmee ook invloed op de financiële gezondheid van een bedrijf of niet?

“Klopt. Neem de energiecrisis. Deze winter rekenden veel telers met ons model door of extra belichten wel opwoog tegen de kosten. Door de digitalisering weet je tot achter de komma in hoeverre belichten rendabel is. Je hebt dus behoorlijk wat impact. Zonder een tool maken telers de berekening zelf ook wel, maar dat is meer op onderbuikgevoel en ervaring. Door ons model is de uitkomst ook echt onderbouwd met data, concrete getallen en een tijdsplanning. Je weet beter wat je kunt verwachten. Dat maakt het waardevol.”

Is het dan ook zo dat je als Teelt Engineer veel bij telers komt?

“Jazeker, erg veel! Ik ben vaak in de kas te vinden om met de telers door te bespreken hoe de managementsoftware werkt en wat ze nodig hebben. Doel is samen de digitalisering verder ontwikkelen, want uiteindelijk gebruikt de teler het. Een leuk onderdeel van mijn werk!”

“We bouwen aan iets moois!”

Er zijn meer spelers die zich met digitalisering bezighouden. Wat maakt Delphy uniek?

“Wij hebben onze eigen aanpak en daarnaast onze enorme kennis van plantenfysiologie en teelt. Onze modellen en algoritmes helpen telers om bepaalde keuzes sneller en beter te maken. Slimme oplossingen die teeltstrategieën minutieus doorrekenen aan de klant. Hoe gaat de plant werkelijk groeien? En wat wordt de verwachte productie? Hoe is het water- en energieverbruik? Ziekten en plagen zijn beter beheersbaar of zelfs te voorkomen. Hoe efficiënt is een bepaalde teelt en waar kan ik aan werken om het te verbeteren? Niet gek dat steeds meer bedrijven de kansen zien die digitalisering biedt.”

Goede vooruitzichten voor de toekomst dus!

“Absoluut! Meer data is de volgende gamechanger. Binnen tien jaar is er door de automatisering van alle metingen in het gewas en van de gewasgroei nog meer mogelijk. Daarom werken we actief met startups en toeleveranciers aan systemen en tools om die data te kunnen verzamelen. Het is geweldig om daar als eerste bij te zijn en aan bij te mogen dragen.”

Welke skills heb je als Cultivation Engineer nou echt nodig om succesvol te zijn?

“Twee dingen; één is affiniteit met digitalisering en teelt. Dat snijvlak moet je leuk vinden. Ten tweede ga je graag het gesprek aan met telers en andere betrokkenen. Je ziet kansen en hebt het vermogen om iets door te ontwikkelen en te implementeren om ervoor te zorgen dat de teler er uiteindelijk beter van wordt. Verder geeft het bezig zijn met tech en teelt je energie.”

Hoe is het team opgebouwd?

“Binnen Digital werken we in een gemengd team van tien collega’s met data scientists, teelt engineers en softwareontwikkelaars. Merendeel jonge gasten met verschillende achtergronden. De dag begint met een stand-up. Ook meteen het moment om even te socializen en uitdagingen met elkaar te delen. Het kantoor in Bleiswijk is onze uitvalsbasis. Daarnaast werken we veel hybride; bij de klant en vanuit huis. En we doen regelmatig een uitje.”

Wat vind jij prettig aan de manier van werken?

“Dat er veel vrijheid is om te doen wat jij denkt dat goed is om te doen. Heb je een goed idee en een plan? Dan gaan we daarmee aan de slag. Het wordt ook van je verwacht dat je initiatief neemt en de verantwoordelijkheid pakt om stappen te maken. En dat hoef je niet alleen te doen, dat heb ik de afgelopen zes jaar echt ervaren. Delphy begeleidt haar werknemers goed en er is ook veel mogelijk qua persoonlijke ontwikkeling. Zo volgen alle nieuwe medewerkers de Delphy Academy, ongeacht de ervaring, en krijgt iedereen een persoonlijke coach.”

Doet de maatschappelijke bijdrage iets voor jou?

“Ik ben me bewust van onze bijdrage aan de food en flower productie. Met minder vierkante meters en input nog efficiënter, duurzamer, economisch rendabel én internationaal concurrerender worden. Als je zo’n gevoel hebt van; wauw, wat een geweldige ontwikkelingen! En ik kan niet wachten op wat er nog allemaal komt, dan moet je bij Delphy zijn, want we bouwen aan iets moois!”
Lijkt het je wat om Delphy Digital te helpen in hun groeiambitie? Er staat nu een vacature open voor een Teelt Engineer Aardbeien en een Specialist data-gedreven teelt.

Foto: Jasper Hof

Bron: Nomilktoday

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.