9 november 2021

Bewaring aardappelen 2021-2022

Momenteel zitten de meeste aardappels wel in de schuur. We hebben een natte zomer achter de rug, met op veel plaatsen veel neerslag. Afgelopen groeiseizoen is dat ook wat opvalt in het uiterlijk van de knollen. We zien in de bewaarschuren: groeischeuren, vreterij, knollen met enorme afwijkende vormen en grove knollen. Bij het doorsnijden van de knollen komt vooral in de rassen Fontane en Agria veel hol voor. Het aandeel rotte knollen in de bewaringen waar we in het begin toch wel bang voor waren, valt tot nu toe nog erg mee; zeker die aardappels waar lang water tussen de rijen heeft gestaan. Het is wel belangrijk dit in de gaten te houden of u rotte knollen ziet in de bewaring.
De meeste partijen zijn momenteel bezig gedroogd te worden of zijn inmiddels ver droog. Drogen doen we indien de buitenlucht kouder is dan de producttemperatuur, door deze op te warmen waardoor u kunt blijven drogen en voorkomt dat de partij te veel zakt in temperatuur waardoor u minder droogmogelijkheden heeft. Gewenste bewaartemperatuur tijdens drogen is 11-12 graden. Voor een goede werking van de kiemremmers is het belangrijk dat het product zo snel mogelijk droog is, streven is 4 weken na inschuren.
 
Belangrijk is dat u als teler de partijen, waar veel hol in voorkomt, op de voet blijft volgen. Met regelmaat snijden, waardoor u de ontwikkeling van holheid kunt volgen en vroegtijdig rot snel heeft gesignaleerd.
Het optimaal bewaren van aardappelen is ieder jaar weer een grote uitdaging. Wij kunnen u daarin ondersteunen! Neem daarvoor contact op met onze akkerbouw teams 
Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.