27 augustus 2018

AgroEnergy en Delphy telen komkommers in autonome kas challenge

27 augustus 2018

Vandaag is het zover. The Croperators gaan via modellen een proefkas bij de WUR aansturen en autonoom komkommers telen. The Croperators is een samenwerkingsverband van Delphy en AgroEnergy waarin data scientists, teeltdeskundigen en productontwikkelaars samen optrekken. Beide bedrijven bundelen zo de kennis van teelt, energie, klimaat en IT in één autonoom systeem. Met dit team nemen zij deel aan de internationale Autonomous Greenhouses Challenge. Deze challenge is een wedstrijd georganiseerd door WUR en Tencent, één van de grootste internetbedrijven ter wereld. The Croperators zijn in de voorronde als enige Nederlandse team geselecteerd voor deze challenge. In totaal doen er vijf teams mee.

Rekenmodellen sturen continu bij

Het team stuurt een proefkas aan met behulp van rekenmodellen die gevoed worden door sensordata. Per 5 minuten komt de data het rekenmodel van The Croperators in. Het rekenmodel evalueert de data en vergelijkt deze met de opgegeven strategie. Door continue te kijken naar de actuele weersvoorspelling, behaalde lichtsom en plantgroei kan het rekenmodel bepalen welke actie nodig is. Met Gremon en 2Grow zijn we een samenwerking aangegaan voor de sensoren en met B-Mex voor een kasklimaatmodel. De sensoren en het B-Mex model zijn gekoppeld, zodat binnen enkele seconden het rekenmodel van The Croperators de instellingen in de klimaatcomputer bijstelt. Dit proces loopt 24 uur per dag.

Om de voortgang goed te bewaken heeft het team “The Croperators Cockpit” ingericht. Een ruimte met live verbinding met de kas waar continu te zien is wat de status van de teelt en het klimaat is. In de The Croperators Cockpit geeft het team ook geregeld demonstraties van de aanpak en de resultaten tot nu toe. De winnaar wordt in de tweede week van december bekend gemaakt tijdens de vakbeurs AgriFoodTech.

Uitdagingen nu oplossen met technologie van de toekomst

De deelname van AgroEnergy en Delphy aan de challenge past goed in de trend om datagedreven modellen beter in te zetten in de tuinbouw. De nieuwe mogelijkheden op het gebied van data-ontsluiting, sensortechniek en kunstmatige intelligentie zorgen ervoor dat de autonome kas dichterbij is dan we een aantal jaar geleden dachten. Ondersteund met kennis van experts, zijn we nu al in staat om concrete uitdagingen in het tuinbouwbedrijf op te lossen.

Aanmelden demobijeenkomst

Heeft u als tuinder belangstelling om een demo bij te wonen? U bent van harte welkom! We weten wel graag van tevoren op hoeveel bezoekers wij kunnen rekenen. Heeft u interesse? Dan kunt u zich hier aanmelden.

Meer informatie over de Autonome Kas Challenge

Share:

Berichten overnemen mag uitsluitend met bronvermelding ‘Delphy’.