Pootaardappel Velddag 30 juni 2022

Delphy en vakblad ‘v/d Grond’ organiseren samen met partners al enkele jaren de Pootaardappelvelddag. Deze dag vindt in 2022 weer plaats op een perceel op het bedrijf van Tiddo Groen in Swifterbant.

Delphy en partners laten de actuele ontwikkelingen zien op het gebied van bemesting, teelt, ziektebestrijding en mechanisatie door middel van interessante proeven en demonstraties.

Meer informatie over de verschillende demo’s en rondleidingen staat hieronder bij programma en zal ook te lezen zijn in de speciale uitgave van het vakblad ‘v/d Grond’ Pootaardappel die alle pootgoedtelers in Nederland medio juni zullen ontvangen. Ook bij de stand van ‘v/d Grond’ op de dag zelf kunt u een exemplaar vragen.

Uw aardappelmonster kan ter plekke in “no time” optisch gesorteerd worden: Breng een monster mee!

Program

In het onderzoek wat te zien is op dit proefveld wordt aandacht besteed aan bemesting, plantversterkers, vochtvoorziening, afspoeling, drijfmest, virusbestrijding en nateelt loofdoding.

Kort na opening starten ook de rondleidingen, waarin alle objecten worden toegelicht. De informatiemarkt is de hele middag te bezoeken. Een korte toelichting van wat er allemaal ligt:

– Mogelijkheden met de plantversterker Aphasol van Stam Agro
– Plantversterkers Vidi producten Koppert
– Plantversterkers Stoller
– Zeba Prime van UPL
– ICL met PotashpluS en
– BioAG met Ful-Power.

– Effect van maatregelen op afspoeling van het perceel: heeft dit invloed op de groei van de aardappelen. Vergeleken worden:

 1. a) woelpoot bij ruggenfrezen, door de woelpoot zakt het water makkelijker weg tussen de ruggen
 2. b) haver tussen de ruggen remt de afspoeling maar concurreert ook met de aardappelen
 3. c) aanbrengen putjes in de grond tussen de ruggen (i.p.v. drempeltjes) om de afspoeling af te remmen
 4. d) verruwen van de rug met de Struik Row-Fix zodat water beter in de rug dringt en minder tussen de ruggen komt

– rijenbemesting drijfmest midden onder de rug t.o.v. volle dosering volvelds voor de provincie Flevoland. Vorig jaar presteerde de halve dosering onder de rug evengoed als de volvelds dosering

Luis-virus

– Het onderzoek ligt in een perceel consumptieaardappelen. Naast nateelt vergelijking van spuitschema’s met olie / luisdoder / pyrethroïde ook aandacht voor verandering kleur loof m.b.v. kalibemesting, een object haver en een object wit maken bodem (alle drie om de vliegende bladluizen in de war te brengen en niet te landen). Op de velddag ligt de nateelt van vorig jaar.

Nateelt loofdoding

In 2022 is uit een test (geen proef) gebleken dat er een zeer groot effect was van de wijze van loofdoding op het stengel- en knolaantal in de nateelt. Dit jaar doen we weer nateelt van een aantal objecten van het loofdodingsonderzoek 2021 uitgevoerd voor BO akkerbouw, Agricult en Eurostyle. Er is nog geen financiering voor vervolgonderzoek.

Demoveldjes

– wit maken rug + loof
– effect Ful-Power op opkomst / beginontwikkeling

 

De organisatie van de Pootaardappelvelddag zal aangepast zijn aan de dan geldende regelgeving.

De pootaardappelteelt is een kennisintensieve teelt met mooie, nieuwe ontwikkelingen. Delphy ervaart dat er veel behoefte is aan kennis en kennisdeling rondom de pootgoedteelt en organiseert daarom naast Dé Landelijke Pootaardappeldag ook een pootaardappelvelddag. Dé Landelijke Pootaardappeldag staat op de planning voor februari 2023 in Emmeloord waar ieder jaar zeker 250 deelnemers uit Nederland, België en Duitsland aanwezig zijn. Met de combinatie van deze beide dagen ontstaat een kennisagenda met veldonderzoek en bespreking van resultaten.

Registratie bezoekers

In verband met het kunnen reguleren van de bezoekers met parkeren en/of (onverhoopt) nieuwe corona regelgeving, verzoeken wij u zich aan te melden via onderstaand formulier.

  Inschrijfformulier Demodag

  Gegevens (1 formulier per persoon)  Tijdvak (1 keuze mogelijk) *

  30juni 2022

  ..
  Met het versturen van dit formulier ga ik akkoord dat mijn gegevens bewaard worden met als enkel doel verwerking en overdracht aan de GGD voor uitvoering van eventueel bron- en contactonderzoek.

  Registratie standhouders

  Informatie

  Johan Wander, 06-51376489, j.wander@delphy.nl (onderzoek)
  Ulko Stoll, 06-20417225, vdgrond@xplant.nl (vakblad ‘v/d Grond’)
  Wendy Schalke, 06-53819772, w.schalke@delphy.nl (standhouders, organisatie)

  Organiserende partijen

  Deelnemende bedrijven