Laden Evenementen

Eindbijeenkomst natuurlijke bestuivers en biodiversiteit in de boomgaard

Op 16 november worden tijdens de eindbijeenkomst in verschillende presentaties veel voorkomende vraagstukken bij de inzet van natuurlijke bestuivers voor fruittelers besproken. Ook ontvangt u de brochure voor het inzetten van metselbijen op uw bedrijf. U kunt zich aanmelden met onderstaand formulier.

De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor het inzetten van metselbijen in de fruitteelt. Vooral voor vroeg bloeiende gewassen zoals kers en peer, maar ook voor appel en blauwe bes, zijn metselbijen interessant. Klimaatverandering maakt de noodzaak van de aanwezigheid van bestuivende insecten nog veel meer duidelijk. De bloei van fruitgewassen is hierdoor vervroegd, maar tegelijkertijd is het risico op koude periodes tijdens de bloei toegenomen. Door niet afhankelijk te zijn van één type bestuiver, ontstaat er meer veerkracht. Eén van de opties is om metselbijen te introduceren op het bedrijf. Dit gaat samen met een aantal andere maatregelen op bedrijfsniveau, die zorgen dat de metselbijen zich goed kunnen handhaven, maar ook andere wilde bestuivers worden gestimuleerd.

Programma:

16.00 uur ontvangst en welkom
16.15 uur diverse presentaties
· Wilde bijen in Utrecht door Chris Achterberg van Achterberg Ecologie en Natuurfotografie
· Ervaringen met metselbijen en andere wilde bijen op fruitteeltbedrijven in Zeeland – Project Meer natuur voor pittig fruit. Door Lucien Calle, Stichting Landschapsbeheer Zeeland
· Metselbijen in de fruitteelt, een praktijkverhaal door Joop Dahm, Bemmel, Blauwe Bessen teler
· Inzet van metselbijen in de boomgaard (resultaten en ervaringen uit onderzoek Projecten Utrecht en Limburg) door Willemijn Cuijpers, Onderzoeker biodiversiteit, innovatieve teelten & bestuiving bij het Louis Bolk Instituut
19.00 uur smakelijk afsluiting
21.00 uur huiswaarts

Deze middag/avond zijn als experts en met hun bedrijf aanwezig: Michel Jongenelen van Jongenelen Plants (bomen voor gemengde hagen), Els Bonten van Planten voor bijen (op natuurlijke wijze gekweekte drachtplanten), Henri Moors van Moors tuinen (verkoop van cocons van metselbijen en nesthuizen) en Roeland Segers van metselbijen.nl (verkoop/verhuur van cocons van metselbijen en bijenkasten).

Aanmelden:

Om u een zitplaats te kunnen garanderen en i.v.m. de catering ontvangen wij graag uw aanmelding bij voorkeur voor 12 november 2022. (Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt)
Woont u zelf het lezingenprogramma bij en zullen tijdens het smakelijk samenzijn leden van uw gezin, bedrijfsmedewerkers aansluiten, geeft u dit aub op het formulier aan bij ‘opmerkingen’. Heeft u vragen over uw aanmelding, neem contact op via w.schalke@delphy.nl, 0653819772.

  Bedrijf (Optioneel)

  Vestigingsplaats (Optioneel)

  Voornaam (verplicht)

  Tussenvoegsel

  Achternaam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Totaal aanwezig met

  personen

  ..