Laden Evenementen

Open dag graszaad- en graszodenonderzoek

Op woensdag 5 juni 2019 organiseren de Werkgroep Graszaad en Graszoden, Delphy en proefboerderij Rusthoeve de open dag graszaad- en graszodenonderzoek.

Naast aandacht voor bestrijding van onkruiden in de teelt van alle hoofdsoorten graszaad, wordt er onderzoek gedaan naar de optimalisatie van de inzet van groeiregulatie in Engels raaigras en rietzwenkgras. Ook wanneer u kritisch bent op het toepassen van groeiregulatie nodigen wij u van harte uit om de effecten op het gewas eens van nabij te bekijken.

Graszaad oogsten… eerst in ’t zwad maaien of direct van stam maaidorsen? In 2018 hebben we te maken gehad met droge omstandigheden wat hier en daar nogal tot problemen heeft geleid in de oogstbaarheid van de gewassen. We hebben ervaringsdeskundige Dies Janssens (teelt van verschillende soorten graszaad, ervaring met zowel zwadmaaien als van stam dorsen) bereid gevonden om zijn bevindingen met ons te delen. We rekenen op een goede discussie en hopen tot meer inzichten te komen.

Vanwege de beperktere beschikbaarheid van fungiciden in de graszaadteelt heeft de werkgroep een hoge prioriteit om de nieuwste middelen te screenen en om gezamenlijk met de GBM-sector te strijden voor beschikbaarheid van voldoende middelen. Na de lunch bieden we u de mogelijkheid de proef “bestrijding van zwarte roest in Engels raaigras” te bezoeken.

Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de Werkgroep Graszaad en Graszoden, een onafhankelijke werkgroep die tot doel heeft de teelt van graszaad en graszoden te bevorderen. Een belangrijke activiteit is teeltkundig onderzoek. Hiervoor is er een samenwerking met Delphy en Proefboerderij Rusthoeve. Samen vormen zij het Expertisecentrum Graszaad en Graszoden.

Het programma is als volgt:

09:15 uur  Ontvangst en inschrijving
09.30 uur Welkom en inleiding door Jeroen Giesen, voorzitter van de werkgroep Graszaad en Graszoden

  •  Wat doet de Werkgroep Graszaad en Graszoden voor u?
  • Overzicht van de proeven die lopen
  • Mogelijkheid tot inbreng onderzoeksvoorstellen

09:40 uur Inleiding door Dies Janssens: “hoe om te gaan met een droog en taai graszaad-gewas”. Zwadmaaien/van-stam-dorsen; wat is wijsheid?

10.30 uur Bezoeken proeven op perceel Ketelaar, locatie Zuidweg, Colijnsplaat:

  • herbicidenproef, Atlantis, Hussar e.a. in roodzwenkgras en veldbeemdgras
  • groeiregulatie- en bemestingsproef in rietzwenkgras
  • screeningsproef herbiciden, selectiviteit voor Engels raaigras, roodzwenkgras, veldbeemd en rietzwenkgras en effectiviteit op de onkruidgrassen duist, vulpia, windhalm, ruwbeemd en straatgras
  • herbicidenproef, bestrijding van dicotylen in Engels raaigras

11.30 uur Bezoeken groeiregulatieproef in Engels raaigras, locatie Parallelweg (naast toerit Zeelandbrug)

12:00 uur Lunch

13:00 uur Bezoek aan een proefveld in Kerkwerve, zwarte roest bestrijding in Engels raaigras.

14:00 uur Bezoek aan een proefveld in Kerkwerve, stikstofbemesting van Engels raaigras, meerdere meststoffen. Beide proeven zijn aangelegd door Cultus in samenwerking met leveranciers.

15:00 uur Einde. Mogelijkheid tot napraten in de schuur van de Familie Bil.

Aanmelding via Facebook wordt op prijs gesteld of via de QR code.