Laden Evenementen

Landelijke Uiendag 2016: Nieuwe Inzichten

Welkom!

Het Uien Innovatie en Kenniscentrum (UIKC) organiseert op 25 augustus 2016 de Landelijke Uiendag op het terrein van Delphy Rusthoeve in Colijnsplaat. Tijdens deze open dag vindt de presentatie van de nieuwe rassenlijst plaats en zijn er rondleidingen op het veld en demonstraties. Meer informatie over de Landelijke Uiendag vindt u op de website van het UIKC.

 

Grote verschillen in de stand van de zaaiuien typeert 2016. Naast mooie percelen zijn ook veel percelen door hagel en wateroverlast aangetast. Afgelopen vijf jaar is een goede kwaliteit zeker niet altijd vanzelfsprekend geweest! Vorig jaar was er een record aan export, maar om dat te blijven evenaren is een stabiele, goede kwaliteit noodzakelijk.

Kwaliteit!

Wat kunnen we nog beter doen, waar kunnen we bijsturen? De basis van de teelt moet goed zijn, maar ook de kwaliteit moet als basis gezien worden. Tijdens onze thema’s van de afgelopen jaren “vervroeging en precisie”, “kwaliteit staat voorop”, blijkt dat het telen van kwaliteit erg belangrijk is om export te behouden naar bestaande en nieuwe afzetgebieden. Innovatie We moeten dus blijven innoveren; zijn er inmiddels nieuwe inzichten om de kwaliteit te verbeteren? Dan moeten we die met beide handen aanpakken.

“Nieuwe inzichten” vormt hiermee het thema van 2016. Daar willen we graag aan de hand van de vele veldproeven op het UIKC met u over praten. Het UIKC wil samen met u op de Uiendag 2016 haar deuren openen op: donderdag 25 augustus.

We zijn er weer in geslaagd om interessante onderzoeken aan te leggen in samenwerking met verschillende bedrijven c.q. partners. Vele bedrijven weten hun weg naar het UIKC te vinden. Van groot belang is om de resultaten van deze innoverende onderzoeken op een juiste manier te interpreteren en te communiceren naar de gehele uiensector. Een belangrijk moment is onze jaarlijkse Uiendag, inmiddels alweer de 15e editie. Op deze dag zal ook de nieuwe rassenlijst vanuit het ketengestuurde onderzoek worden gepresenteerd. Uiteraard zijn er rondleidingen op het veld, demonstraties en is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de tent.

Thema’s uiendag

 1. Rassenvergelijking
 2. Voorkomen van koprot
 3. De effecten van grove en fijne druppels bij contactherbiciden (o.a. Wingsprayer)
 4. Rooitechniek
 5. Fosfaat in de rij met o.a. physiostart, powerstart en quickstart
 6. Kiemremming
 7. Trips
 8. Onkruidbestrijding
 9. Bemestingsstrategieën met fosfaat, kali en stikstof
 10. Schimmelbestrijding
 11. Aardappelopslag in uien met MH
 12. Bestrijding uienvlieg
 13. Bladmeststoffen
 14. Urean toepassing
 15. Opbrengstmeting op uienlader

Meer weten? Neem dan contact op met Luc Remijn
T 06 53 26 11 72
M l.remijn@delphy.nl
W www.uinovatie.nl