Bleiswijk, donderdag 31 mei 12 uur. De energierepen en -drankjes staan klaar, overal laptops en gespannen gezichten. Het is de start van de hackaton voor Autonomous Greenhouse Challenge. De uitdaging: ontwikkel binnen 24 uur een oplossing waarmee je een kas met komkommers zo digitaal aanstuurt dat deze de hoogste opbrengst heeft met de laagste energiekosten.
Vrijdagmiddag 1 juni volgde de uitslag: Delphy en AgroEnergy zijn op de derde plaats geëindigd (van de 14), en het enige Nederlandse team dat zich heeft geplaatst voor de volgende ronde.
“De ontwikkeling van de datagedreven tuinbouw gaat onverminderd voort. Deze challenge leert telen van komkommers op basis van data, zonder “groene vingers” in de kas. Dit tezamen met de energiedoelstellingen die op de tuinbouw liggen, past een samenwerking tussen Delphy en AgroEnergy op digitaal gebied”, aldus Aad van den Berg, Manager Kennisontwikkeling bij Delphy.
De hackaton is onderdeel van een challenge welke is opgezet door Tencent en de Wageningen University & Research. Tencent is één van de grootste internetbedrijven ter wereld, groot in games en kunstmatige intelligentie. Vanuit de drive om met technologie een bijdrage te leveren aan het oplossen van het wereldvoedsel probleem heeft Tencent de samenwerking met de WUR opgezocht. Samen hebben zij een challenge opgezet met de vraag: Wie is er in staat om volledig autonoom komkommerteelt aan te sturen? Met minimaal gebruik van grondstoffen en maximale productie. 15 teams uit de hele wereld schreven zich in. Teams kwamen onder andere uit China, Mexico, de Verenigde Staten en Nederland.
Delphy vormde met AgroEnergy het team ‘de Croperators’ dat een unieke mix bevat van energie-, teelt- en datakennis. De gezamenlijke pitch voor de jury werd beoordeeld als zeer professioneel met een haalbare aanpak. De uitkomst van de hackaton, een “gedigitaliseerde” teelt op basis van groeimodellen van de WUR, ondersteunde dit. De Croperators behaalde één van de hoogste scores. Een mooie erkenning van de kennis en technieken die Delphy en AgroEnergy samen in huis hebben op het gebied van data science, teelt en energie.
De volgende ronde
De echte challenge gaat op 1 september van start in de proefkassen van de WUR in Bleiswijk. De vijf winnende teams gaan hun oplossing in de praktijk brengen in een eigen kas. Daar moeten zij een zo goed mogelijk gewas met een zo hoog mogelijke opbrengst telen, met zo min mogelijk menselijke interventies en gebruik van energie en water. Eind december wordt bekend welk team de challenge “Autonomous Greenhouse” gewonnen heeft.