“Data gestuurd telen is dichterbij dan u denkt” Blog Ewoud van der Ven

Data gestuurd telen, big data, autonome teeltsturing zijn woorden, die bijna dagelijks langskomen. Data worden steeds belangrijker in de huidige teeltpraktijk. Het lijkt soms wel of zonder zeer geavanceerde systemen het niet mogelijk is om een goede teelt te realiseren.

Voor een groot deel sturen we echter al op data: welke etmaaltemperatuur realiseren we, wat is de bladafsplitsing, wat is de uitgroeiduur, zijn zo maar enkele data die heel normaal zijn in de huidige teeltpraktijk. Met name in de hoge draadteelt van komkommers is nog veel te verbeteren door de juiste data te verzamelen, te analyseren en te gebruiken zonder zeer geavanceerde systemen. Een nauwkeurige registratie van de productie (in stuks en kilo’s) en de stralingsom geeft op termijn een goede richtlijn welke productie wanneer mogelijk is. Een nauwkeurige registratie van de bladafsplitsing, bloei en oogst geeft handvaten voor de planning en vruchtdunning. Maar ook meten en registreren van de LAI geeft inzicht of het maximale uit de teelt gehaald kan worden. Ook bij geavanceerde systemen zijn deze gegevens nodig om een goed resultaat te behalen. Er zijn geen betere data dan uw eigen data.

De titel van deze column had dus ook kunnen zijn: data gedreven telen begint bij u zelf! De adviseurs van Delphy kunnen behulpzaam zijn bij het opzetten van een goed registratiesysteem en het analyseren van de geregistreerde gegevens. Op termijn zullen data van nieuwe sensoren en geautomatiseerde systemen helpen om de teelt nog verder te optimaliseren, maar u hoeft hier niet op te wachten. Data gedreven telen kan nu al.

Ewoud van der Ven, Senior consultant glasgroente Delphy